Noen hevder at skreisesongen er vinterens vakreste eventyr.

Egentlig skulle fiskerne gjøre akkurat som vinbøndene i  Beaujolais  gjorde når man rodde opp elva Saône  ropte «Le Beaujolais Est Arrivé!», så skulle fiskerne i nord få rope høyt og tydelig «Skreien kommer.» Og vi skulle alle stå i kø ved båtene og kjøpe skrei.

Det finnes mange forskjellige typer torsk langs norskekysten, men hovedsakelig skilles det mellom skrei og kysttorsk. Hovedforskjellen på skrei og torsk er at kysttorsken er stedegen og oppholder seg langs norskekysten, mens skreien kommer svømmende fra det iskalde Barentshavet. Noe som gjør at skreien er fast og hvit i kjøttet, flaker seg lett når den tilberedes og er litt søtlig og mineralrik i smaken.

Tilberede Skrei

 

Rå skrei med krydder og sitron

Det finnes så mange måter man kan tilberede skrei på. En av mine favorittoppskrifter med skrei, fant jeg på godfisk. I denne oppskriften serverer du stekt skreifilet med rødvinssaus, ristet sopp og råstekte poteter. Og det smaker fantastisk.

Ingredienser til fire personer.

800 g skreifilet
2 ts salt
0.5 ts pepper
olje
smør

Råstekte poteter

4 stk mandelpotet
3 ss olivenolje
salt og pepper

Rødvinssaus

1 stk sjalottløk
1 dl rødvin
100 g smør
salt og pepper

Tilbehør

250 g sjampinjong
smør
salt og pepper

Sånn gjør du!

Sett stekeovnen på 180 °C. Skrap skreiskinnet og skjær skreien i porsjonsstykker. Dryss salt og pepper over skreistykkene og la dem ligge i ca. 10 minutter. Brun skreistykkene i en stekepanne med skinnsiden ned i en blanding av olje og smør. Legg skreien med skinnsiden opp på et stekebrett med bakepapir. Etterstek skreien midt i stekeovnen til den så vidt er gjennomstekt, ca. 6 minutter.

Råstekte poteter

Skru stekeovnen opp til 225 °C. Skrubb potetene godt, tørk dem og skjær dem i båter. Legg potetbåtene i en langpanne, drypp over olivenolje, og dryss over salt og pepper. Stek potetene midt i stekeovnen til de er møre og brune. Det tar sånn cirka 20 minutter.

Rødvinssaus

Finhakk sjalottløk og kok med rødvin uten lokk til det bare er litt væske igjen. Skjær smør i terninger og rør inn en terning om gangen. Sausen må ikke koke mens smøret røres inn, da skiller den seg. Smak til med salt og pepper.

Tilbehør

Rens sopp og stek den gyllen i smør. Dryss med salt og pepper. Så er det bare å servere.

Hva drikker man til?

Som nordmann vil man ha rødvin til torsken. Det som passer best er Pinot Noir fra USA eller New Zealand. Og jeg velger meg

Matua Marlborough Pinot Noir 2017. New Zealand, Marlborough. Pris kr. 148,90  Poeng 85/100

Fargen er elegant, rød. Fine dufter av røde bær og hint av blomster og urter. Frisk og fruktig med noe sødme på smak. Rund og bløt. Bra balanse mellom syre og sødme. En riktig bra ettersmak. Passer glimrende sammen med skreien. Meget bra kjøp.

Vil man ha hvitvin til, så passer denne:

Wittmann Riesling Trocken 2017, Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 169,90 Poeng:  87/100

En vakker strågul farge. Duft av blomster, sommer, epler og sitrus. Smaken har en god fylde, en fin frukt og en frisk og nydelig syre. Ettersmaken er lang og god. En vin som passer bra sammen med skalldyr, fisk, lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Foto: Synøve Dreyer / Godfisk.

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.