Skjærtorsdag er kanskje den mest mystiske av alle helligdagene.
I Norge og Danmark har vi fri, men mange vet ikke helt hva vi egentlig feirer. For noen er det starten på påsken. For andre – en sjanse til å trekke pusten før det store påskeslaget med kvikklunsj, lam og fjell. Men opprinnelig? En dag for både ettertanke, nattverd – og i Skandinavia: hekser, likkister og overtro.
Fra Jerusalem til Golgata – og videre til Norge
Skjærtorsdag feires siste torsdag før påske. Den tidligste datoen er 19. mars, og den seneste 22. april. Allerede på 300-tallet var den en dokumentert festdag. I Jerusalem feiret man to messer: én for å markere slutten på fastetiden, og én på Golgata. I Roma ble den fram til 600-tallet regnet som fastens avslutning, før betydningen skiftet mot innstiftelsen av nattverden.
Svenske påskekjerringer og norske likkister

I Sverige dukket påskekjerringene opp tidlig på 1800-tallet. Barna kler seg ut som små hekser og går fra dør til dør med påskekort og kaffekjeler, i håp om godteri. Ifølge folketroen fløy heksene på kost til Blåkulla natt til skjærtorsdag for å møte djevelen.
I Norge hadde vi en litt… mørkere tradisjon. I 1790 ble det gitt såkalte «svarteboksråd» for å avsløre hekser. Oppskriften? Skjærtorsdag morgen, før soloppgang, skulle du ta en bit av likkisten til en som var gravlagt på skjærtorsdag. Ta med biten i kirken – med et lite hull i. Når presten bytter preken, ser du på folk gjennom hullet. Den som har et horn i panna, er heks.
Det er uklart om noen faktisk ble avslørt. Men vi kan slå fast at skjærtorsdag var – og er – en festdag. Og en festdag fortjener noe ekstra godt i glasset.
Wongraven Saison – frisk, krydret og perfekt til påskematen
Min anbefaling?
Wongraven Saison er brygget hos Arendals Bryggeri i Agder, og koster kr 69,90 (33 cl). Jeg gir den 89 av 100 poeng – og det er velfortjent. Importør: Wongraven Wines AS.
Dette er et øl som henter inspirasjon fra de belgiske bondeølene – saison – som opprinnelig ble brygget til arbeiderne på gårdene. Friskt, lett krydret, med fin balanse og tørr avslutning.
Råstoff: Vann, malt (bygg, hvete), humle, gjær. Vakker, disete lys gyllen farge. Et virkelig flott hvitt skum. Bra duft av sitrus, malt og små hint av tørket blomst. Frisk, fruktig på smak. Fin fylde og en elegant bitterhet. En lekker ettersmak med lett bitterhet. Wongraven Saison passer utmerket til lammelår, spekemat, vegetarretter eller bare som en nytelse på egen hånd. Et perfekt valg når man vil markere slutten på fasten – eller bare sitte i solveggen og nyte at man har fri