Pressemelding.

FrP sørger for enda mer handelslekkasje

Siden FrP-leder Siv Jensen inntok Finansdepartementet har hun gjort det mer og mer attraktivt å handle alkohol utenom Vinmonopolet.

Forskjellen på norske og svenske avgifter øker. Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel. – FrP bidrar til at norsk alkoholpolitikk er det samme som handelslekkasje. Selv om partiet i mer enn 40 år har programfestet lavere avgifter, har det økt avgiftene ved hver mulige anledning i regjeringsposisjon, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Regjeringen foreslår å sette opp avgiftene med 2,1 prosent. En flaske vin går dermed opp med mer enn en krone, og en liter brennevin med mer enn fem kroner. Med miljøavgifter, er de totale avgiftene på en vinflaske i Norge nå passert 60 kroner.

Det kan se lite ut med en kroner her, og en femmer der. Men det er kroner som går i feil retning. Forskjellen til Sverige øker. Som vanlig kamufleres dette som en indeksregulering, men nordmenn vil merke at vin og brennevin på polet nok en gang blir enda dyrere enn i Sverige. For å ta et eksempel, bag in box, Amore Passo koster per dags dato 199,- i Sverige, 409.- i Norge.

– I Norge stimulerer vi til handelslekkasje. Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree, og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått priser på vin i Norge, likere de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol.

-Regjeringen gir beskjed om at Vinmonopolet ikke er førstevalget når det skal handles vin eller brennevin. De som setter seg i bilen og reiser til Sverige, tar fly eller ferge for å handle alkohol, får det billigere enn de som må holde seg i Norge og ta avgiftssmellen, sier Ingunn Jordheim.

Staten taper

Det er en kjent sak at Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Salgsutviklingen på polet er svak på tross av godt vær og godt utvalg (0,3 % t.o.m. august), og salget var i minus det siste året (- 0,8 % i 2015). Norge taper milliarder i avgiftsinntekter når nordmenn handler utenom Vinmonopolet. Bondevik-regjeringen reduserte i 2002 og 2003 avgiftene på brennevin med 23 prosent. Effekten var et fall i grensehandelen, økt handel på Vinmonopolet og at Tollvesenets beslag av smuglersprit falt.

Regjeringen har utredet taxfreeordningen og sier i budsjettfremlegget at ordningen bør fortsette. VBF avventer den videre behandlingen i Stortinget, men er opptatt av at taxfree-salget ikke svekker Vinmonopolet.

capture

 

3 KOMMENTARER

  1. Forskjellene i alkoholavgift mellom Norge og Sverige kan på ingen måte forklare den reelle prisforskjellen. I Norge har vi tilnærmet et monopol på importleddet som gjør at de kan ta skyhøye avanser uten at noen kan se dem i kortene. Hvordan ellers kan den vinkartongen koste 200 kroner mer i Norge, når forskjellen i alkoholavgift er 85 kroner???

    • Hei
      Jeg er litt usikker på hvor du får 85 kr. fra. Men om jeg regner på en bib 3 liter, så er avgiften i Sverige ca. 78 kroner med mva. I Norge er den cirka 236 med mva.

      • Det var et overslag. Når vi regner helt nøyaktig så er avgiftene i sverige 2016 på 1,94 x 12 x 3 = 69,84 kroner, mens i Norge i 2016 er den 4,74 x 12 x 3 = 171,36 kroner. Differansen i avgiftene er 101 kroner. Differanse i utsalgspris er 210 kroner. Forskjellen i utsalgspris er altså 109 kroner etter at alkoholavgiftene er trukket fra. Denne diffeansen kan bare forklares ved at importøren til Norge stikker av med 100 kroner mer per kartong enn importøren til Svarige. Det er dette som er den desidert største årsaken til at alkohol i Norge er så uhørt dyrt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.