Siste liten gavene fra polet…

Flere gaveforslag på Vinmonopolet. Gaver som gleder et voksent publikum.

I dag ser vi på noen av de sterke varene på polet. Og da først og fremst akevitt og konjakk.

Akevitt.
Guovssahas Akevihtta – Nordlyset Akevitt. 90 poeng.

Omtalen av  Nordlyset Akevitt, sier det er en fatmodnet norsk akevitt. Framstilt av de beste norske råvarer og krydder for optimal smak og aroma: Smaken er tilpasset vilt som reinkjøtt, men kan også nytes som avec. Og noe av det jeg personlig liker best, er at den er blant annet krydret med einerbærkvister fra Tana. Den har en fin, gylden farge. Fin duft av krydder, einer og sitrus. Smaken lever opp til duften, med en bra fylde, god sitrus og krydder. Denne rocker mer enn tanabreddens ungdom under juletreet.

 Arvesølvet. 88 poeng.

Her er Godt Drikke helt enig. Dette er en del av det norsk arvesølvet. Men med en gyllengul, fin farge. Nydelig dufter av appelsinskall, sitrus, karamell og jeg innbiller meg hint av vanilje. Her lever duften fint opp til duften. Med karamell, sitrus og en rik og nydelig fylde. Den akevitt elskeren som ikke jubler for å få denne julaften, fortjener ikke å bli omtalt som akevittentusiast.

Lysholm Linie Christmas Edition 2014 88 poeng.

Den danske vinavisen sa om forrige årgangen: ” Der er dømt jul og sildebord, når man smager denne fortræffelige aquavit. Den har en krydret duft. en dejlig rund smag med en hel kurvfuld blandede urter og en lang og blød eftersmag. Servér den endelig ikke afkølet – det ville være synd for den fine aroma.” Og for en gangs skyld er jeg helt enig med danskene. Denne akevitten er helt på linjen med balletten på ”Det Konglige Teater” på Kongens Nytorv. Nemlig eksellent.

Hellstrøm Juleaquavit 2014/2015 87 poeng.

Det er snart tradisjon at Hellstrøm dukker opp i jula. Enten med mestrende førjulskos på tv, eller med gryter og panner i diverse butikker. Så det er vel helt naturlig at han dukker opp med en akevitt også. Og det er slettes ikke noen dårlig opplevelse. Akevitten altså. Fin gyllen farge, masser av duft av appelsinskall, sitrus, karve og fat. Faktisk en herlig duft. Snapsen lever fint opp til duften, med appelsinskall, karve og andre krydder. Riktig god fylde.

Konjakk fra Cognac.

delamainJeg kan nesten bli nervøs for å skrive om konjakk. Det finnes så utrolig mange dyktige konjakkentusiaster at man kan bli svimmel av bare tanken. Her har jeg prøvd å finne konjakk til under sekshundre kroner. Og som vil glede den mest nerdete entusiast.

Delamain Grande Champagne Pale & Dry XO  92 poeng.

Ok, jeg bryter intensjonen om å skrive om konjakk til under sekshundre kroner. Sytti cl koster 625 kroner. Min unnskyldningen er at denne kan man også få i tjue cl også. Og fortsatt vil det være en fantastisk julegave. Delamain Grande Champagne Pale & Dry XO har en vakker, dyp gyllen farge. Herlig duft av urter, tørket frukt og fat. Her kan man sitte og snuse lenge. Smaken lever så absolutt opp til duften med urter og sitrus. En lang ettersmak. Dette er like mye fløyel som Dizzy Gillespies  A Night In Tunisia

Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne 88 poeng.

Man kan ikke la være å ha med Bache-Gabrielsen på en liste som denne. Også her er fargen dyp gyllenbrun. Lekker duft av urter, tørket frukt og eikefat. Rund og fyldig smak på smaken. Noe sødme, fint krydret. God lengde. Denne kan man sitte lenge med i hånden og filosofere over livet.

Olav III XO 88 poeng.

Hva er vel en julegaveliste uten Ch. de Montifaud? Denne ble satt ned med et par hundrelapper rett før jul, så etter min ringe mening, er dette et riktig bra kjøp. Her er også fargen klassisk konjakk, nemlig nydelig vakkert mørkt gyllen. Lekker duft av urter, blomster og nøtter. Smaken er sammensatt, men duften lever opp til smaken på så mange måter. En god og lang ettersmak. Om ikke Ch. de Montifaud gleder den villeste konjakkentusiast, så er det ingen konjakk som gjør det.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.