Noen julegaveforslag fra Vinmonopolet.

Spekulerer du på hva du skal gi i julegaver til en voksen? Gaver som ikke ruinerer en helt og som du vet vil glede mottakeren? Vel, de fleste byer har et Bacchus temp… jeg mener, et Vinmonopol. Og der finnes det mye spennende som ikke tømmer lommeboken helt.

La oss se på rødvinen først. Og det er så mange gode alternativer at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal begynne.

Chateu-Musar-Red-2005Nordmenn elsker italiensk rødvin. Og en vin som er veldig lett å elske er Tenuta la Volta Cabutto Barolo La Volta 2011.  Nydelig, varmt rød. Duften er kompleks, med blomstereng, krydder og lær. Smaken er fyldig, som fløyel mot ganen. Med en syre som er fantastisk balansert. Smaker av mørke bær, krydder og noe som jeg ikke helt klarer å definere, men som smaker veldig bra. En veldig lang og behagelig ettersmak. Dette er en barolovin som man bare drømmer om.

En annen vin som er en opplevelse uten om det vanlige som vil glede de fleste vin elskere, er Ch. Musar 2007/2008 fra Libanon. Fargen er vakker brunrød. Den har en nydelig duft av bær og krydder som fyller rommet når du åpner flasken. Den har en flott balansert syre, som kiler ganen.  En flott fylde og en smak av tørket frukt og flott, lang ettersmak. På en måte en kompleks vin. En vin som passer til lam og storfe. Selvfølgelig kan den drikkes nå, men kan også spares de neste femten, tjue årene. En vin som er verdt vært øre. En riktig løp og kjøp vin.

Col d’Orcia Brunello di Montalcino  2010  Vinen har en vakker, mørkerød farge. Herlig duft av tørket frukt, urter og noe fat. Smaken er fyldig, god syre med nydelig balansert sødme. En riktig lang og god ettersmak. En vin som går virkelig bra til lam og småvilt. Bør nytes sammen med venner. Meget bra kjøp.

Om vi beveger oss til viner godt under 200 kroner, så er Alléno Chapoutier Crozes-Hermitage 2011 et fantastisk kjøp.  En nydelige rød farge som de fleste som stiller ut på ”Høstustillingen” vil være misunnelig på. En litt ung duft, med mørke bær som kiler nesen. Vinen føles fyldig i munnen. Bærene man kjente i duften kan anes i smaken. En god frukt, god, lang ettersmak. Et virkelig godt kjøp og vinen kan lagres de neste to, tre årene hvor den vil fortsette å utvikle seg. Et ekte løp og kjøp vin

Hvitvin.

2880001-1For hvitvins elskerne, finnes det også så mye bra at man nesten kan bli svimmel. Om du har en du vil gi en julegave av de sjeldne og som får koste en del hundrelapper, så er Wittmann Morstein Riesling Trocken GG 2014 Tyskland, Rheinhessen 92 poeng. et fantastisk alternativ. Fargen er lys gul med skjær av grønt. Duften er tett på det himmelske med sine epler, sitrus, blomster og et elegant hint av vinbergfersken. Og smaken lever på en fantastisk måte opp til duften. Ung, frisk og fruktig med sitrus og epler og en lang og elegant ettersmak. Skal du drikke vin til ribba i jula, så er det denne. På tross av en pris på godt over 400 kroner vil jeg si at den er verd vært eneste øre. En sjeldent god vin så løp og kjøp.

Har du noen som du vil gi flere flasker vin til og ikke vil flå lommeboka helt, så er Dönnhoff Riesling 2013/2014 et rimelig og bra alternativ.  En nydelige, fruktig duft, samt den lille duften av vinkjeller.  Smaken føles fyldig, med en syre som er nesten perfekt balansert av restsødmen. En lang ettersmak med en anelse mineralsk smak? Dette er et kupp.

En vin som er verd å legge under juletreet, er Ostertag Pinot Gris Barriques 2012 Frankrike, Alsace 88 poeng. Fin lysgul farge. Lekker duft av høstepler og hint av fat. Smaken er bløt og fyldig med epler, lett syre og en bra balanse mellom syre og sødme. En nydelig ettersmak med masser av frukt i seg. Kalkun til jul? Da vil jeg påstå at denne er tett på en perfekt følgesvenn. Veldig bra kjøp.

10469698Helt tilslutt, en hvit dessertvin. Jeg må bare ha den med da jeg  elsker den.

Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007, Ungarn, Tokaj 92 poeng.

Fargen er gullgul, nesten over i det oransje. Duften er opplevelse i seg selv. Med tørket aprikoser, honning og tørket frukt. Det er nesten så man ikke har lyst til å slutte å lukte på vinen. Smaken lever fantastisk opp til duftopplevelsen. Virkelig bra fedme, nydelige smak av tørket frukt. Veldig bra balansert syre og sødme. En forunderlig frisk og lang ettersmak. En fantastisk vin til julens søte kaker og desserter. Meget godt kjøp.

I morgen, musserende vin, konjakk, akevitt og øl som gaver fra Vinmonopolet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.