I blant får man vin som ikke smaker som den skal. Den kan være oksider, ha korkfeil eller den kan være overlagret. Og man ikke har en ekstra flaske vin, så er kvelden ødelagt.

Vin som smaker kork. Finnes det noe verre? Vel, det gjør det sikkert. Men det er likevel irriterende når man åpner en flaske vin som man kanskje har gledet seg i lange tider til å smake og så smaker den kork. Og det er ikke bare vin med naturkork som kan ha korksmak. Til og med vin med skrukork eller pappvin kan smake kork.

Men hva kommer det av? Det er egentlig ikke korken i seg selv som skaper den ekle lukten og smaken av muggen kjeller. Det er bakteriene i korken som danner visse forbindelser og gjør vinen ”sjuk”. Også urenheter i redskapene man bruker for oppbevare mosten eller den ferdige vinen, kan gi korksmak. Det er derfor vin med skrukork eller pappvin kan ha korkfeil. Selv om det er veldig sjelden at man opplever korkefeil i vin med skrukork. Eneste måten man kan finne ut om vinen har korkfeil, er å lukte på vinen. Så det med å sniffe på korken, gir absolutt ingen ting. Bortsett fra å konstatere at du har en kelner som ikke vet så veldig mye om vin og at kork er kork.

Oksidert vin.

Lukter vinen som neglelakkfjerner? Eller som eddik? Smaker den veldig ille? Da kan vinen være oksidert. Det er typisk noe som skjer om vinen har vært i kontakt med luft under produksjonen eller etter at den har blitt tappet på flaske eller kartongen.

Overlagret vin

Det er forskjell på gammel vin og overlagret vin. En gammel vin kan utvikle se på en spennende, kompleks måte. Den kan ha mange nyanser og aromaer som du ikke finner i en ny vin. Mens en overlagret vin lukter som gammel, råtten frukt. Fargen har som regel blitt brun og av og til lukter den aceton.

Hva kan man gjøre med vin som er ødelagt?

Absolutt ingen ting. Om du har kjøpt vinen på Vinmonopolet, kan du ta med deg flaska eller kartongen og få den byttet. Vinmonopolet er nemlig veldig flinke til å bytte feilvarer. Du behøver ikke en gang ha med deg kvitteringen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.