Cider, drikken fra Side.

Foto: Deutsche journalisten dienste
Mye av den sideren vi finner i butikkhyllene, har ingen ting med sider å gjøre.

I følge den Den brittiske konsumentforeningen  CAMRA, så defineres sider som drikk som inneholder minst 90 prosent eple eller pærejuice.

Historie.

De første sporene av eplejuice, kommer fra den greske historikeren Herodot som fortalte om en stamme i Lilleasia som presset epler cirka 400 år f.kr. Stedet var Side i dagens Tyrkia som den gangen var gresk. Side betyr granateple og byen er oppkalt etter en datter av guden Taurus, Side. Også den romerske forfatteren Plinius skrev en rekke verker om den velsignede drikken rundt år 50. Noe som førte til at en romerske feltlege innførte sider som et helbredene vidundermiddel i den romerske hæren.

a9e1-depositphotos_6725247-Cider-Press-vintage-engravingDagens sider, var det Karl den Store som sto for. Som kjent var Frankrike en del av det Tysk-Romerske keiserriket og ble derfor en del av hans lovverk „Capitulare de villis vel curtis imperii…“ Et lovverk som en vær dommer og guvernør skulle styre riket etter. Lovverket omfattet også retten for enhver å produsere ”berusende drikker” som øl, vin og sider. På den måten kom sideren til Normandie og på 1300 tallet, da de første fruktpressene kom, ble sider den viktigste eksportartikkelen for normannerne.

Frem til midten av 1900 tallet, var sider, ved siden av vin, den viktigste drikken i Frankrike. Da tok ølet over for siderens del. Men fortsatt er sider viktig både for produksjon av Calvados og som ingrediens i normannisk matlagning.

Dagens sider.

I dag produserer man ”ekte” sider i en rekke forskjellige land på mange forskjellige måter. Men basisen for alle landene er eplejuice eller pærejuice. Alkoholinnholdet i sider varier med de forskjellige tradisjonene og kan være fra 2 prosent og opptil 9 prosent for  typer som er gjæret ved høy temperatur. Men det vanlige er å holde temperaturen mellom +4 og +16°C for å få til en langsom gjæringsprosess som framhever den rike eplesmaken. De viktigste landene for siderproduksjon er foruten om Frankrike, Storbrittania, Tyskland og Spania.

Norge.

320xMen,  Norge er det også lange tradisjoner for å produsere sider. Og riktig bra sider også. Og da tenker jeg ikke på de produktene som Hansa, Mack og de andre bryggeriene kommer med.

Det finnes forskjellige eplesorter som er velegnet til sider, blant andre Aroma, Gravenstein og Torstein. I Hardanger finnes det mange bønder som brygger sider til eget bruk. Noen bønder har også lisens til å selge sider til gårdsmat. Min favoritt er Liersider Stille fra Egge Gård og som kan kjøpes på Vinmonopolet.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.