Jeg elsker ordspråk og sitater. Og da helst om vin og øl. Her er noen som jeg har plukket opp underveis i livet samt en rekke fra denne underlige verden som heter internettet.

Gallileo
Gallileo

En liten samling sitater som kan slenges over middagsbordet for ”besserwissere.”

En av mine favoritter. «Vin er lys holdt sammen av væske.» – Galileo Galilei (1564-1642) italiensk filosof og fysiker. En annen høydare er: «Vin er den sundeste og mest hygieniske drikk som er skapt.» -Louis Pasteur (1822-1895), fransk biolog. Og det er jo godt å vite. En annen franskmann som kanskje hadde et litt for intimt forhold til vin, var den franske historikeren Antonie Ozanam (1813-1853): «Trappen ned til vinkjelleren er den sikreste og behageligste veien til paradiset.»

Til og med William Shakespeare (1564-1616) hadde meninger om vin. I Henrik IV, skrev han: «Ingen kan få ham til at le, ­men det er ikke så merkelig. Han drikker ikke vin.»

Også den romerske filosofen Cicero (106-43 f.Kr.), hadde meninger om menn og vin: «Det er med menn som med vin. Alderen gjør de dårlige sure og de gode bedre.» Jeg vet ikke om den romerske dikteren Horats (65-8 f.Kr.) svarte på Ciceros påstand, men han mente i alle fall at : «God vin gjemt i kjelleren skaper gode venner og sammenhold.» Så var det liksom sakt. Og for å avslutte sitater fra kjendisene, så er dette en som virkelig faller meg på leppen og som jeg kan kjenne meg igjen i. «Det er likegyldig, om glasset er halvt tomt eller halvfullt. Der er helt klart plass til mere vin.» Det var han der ukjent som mente det.

Ordspråk.

Italienerne får virkelig satt ting og tang i perspektiv: «Et fat vin skaper flere mirakler enn en kirke full av helgener.» I og for seg kan tyskerne sette fingeren på det med vin og religion også. Som en eller annen sa i middelaldrene: ”Drikk vin og du sover dypt. Og den som sover synder ikke. Den som avstår fra synden, vil bli frelst. Ergo, drikk vin og bli frelst.”

Jeg er helt enig med den som første gangen sa:” Vin blir bedre med alderen. Jo eldre jeg blir, bedre liker jeg den.” Og for å få med noen på engelsk, så mente den amerikanske jazzsaksofonisten Steve Lacy (1934-2004), «Jazz is like wine. When it is new, it is only for the experts, but when it gets older, everybody wants it.» Og det er vel et ordspråk godt som noe. Også den amerikanske komikeren Steven Wright, mener noe om vin. «I made wine out of raisins so I wouldn’t have to wait for it to age.»

original champagne cocktailDa er det mer flair over det tyske ordspråket om vin: «Et måltid uten vin er som en dans uten musikk.»

Og som alle gode sitatsamlinger, vil jeg avslutte med Oscar Wilde, (1854-1900) den store irske forfatteren: ”Kun de fantasiløse kan ikke finne en anledning til å drikke champagne.” Og det er jeg helt enig i.

Flere sitater enn annen dag.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.