Sagt om øl

Øl er vårt eldste drikke. Ja, bortsett fra vann da. Det finnes til og med teorier om at de første menneskene begynte å dyrke jorden for å få korn til øl.

Og sånt blir det jo sagt mye om. Her er noen ordspråk og graffiti om øl. Det første er tysk og har selvfølgelig noe å gjøre med brød og øl.

”Øl og brød, gjør kinnene røde av lykke.”

At øl er viktig, er det jo ingen tvil om, så derfor er det vel også en målenhet for alt. Iallfall om vi skal tro en graffiti på en vegg i Køln. ” En liter øl er et mål på alle ting.”

Filosofen Friedrich Wilhelm Nietzsche, 1844 – 1900, var en bekymret sjel. ” Det er alt for mye øl i den tyske intelligentsiaen. ” Og det kunne han jo kanskje ha rett i. Så kanskje det ligger mer i ordspråket ” Er ølet i mannen, er forstanden i kannen”, enn man skulle tro.

Øl og kjærlighet, vel… for å si som en graffiti jeg så, ” Kjærligheten er for filosofisk, jeg holder meg til øl.”

besteborgeren
besteborgeren

Dramatikeren og journalisten Kurt Tucholsky, bedre kjent som, Kaspar Hauser, født 1890 og som begikk selvmord1935 da han så hvilken vei nazismen bar, skrev ”Det småborgerlige har tre reelle lidenskaper: Øl, sladder og anti-semittisme.”

Da er det mer oppmuntrende med det lettiske uttrykket ” Tiden kan skap en kanne øl av et korn.”

Den tyske maleren Wilhelm Busch, 1832 – 1908, skal visstnok ha sagt på ”Zum Krug” at ”En bokk er det eneste dyret som kan drikkes som øl”. Dette var lenge før danske bryggerier begynte å rote med mange forskjellige dyr som navn på øl. Et annet bevinget ord som ble fremsagt på ”Zum Krug” kom fra den tyske juristen og forfatteren Jean Paul, 1763 – 1825. ”Jo mer øl man drikker, jo mer priser man verten og hans øl.” Og det er vel sant, for det har jeg gjort selv.

At øl kan være krigersk, beviste vel bryggeren og kurfyrsten Fredrik den Store ” Slag vinnes av soldater som er foret og oppvokst på øl.” For øvrig er det Fredrik den Store som har fått æren av å skape ”stambordet” på tyske vertshus.

Like negativ er kanskje den tysk-finske forfatteren Manfred Schröder- ” Vennskap skapt på øl, bryter som regel sammen når regningen kommer.”

Og helt til slutt, en graffiti til. ” Alkoholfritt øl er som en BH på tørkesnora, det beste er borte.”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.