Mynte kvas

Kvas er et tradisjonelt østeuropeisk alkoholfritt brygg.

Mest populært i Russland, Latvia, Litauen, Hviterussland og Ukraina, men også godt kjent i Estland og Polen, samt i andre stater som Georgia, Kasakhstan og Armenia.

Vanligvis så brygges kvas på svart eller vanlig rugbrød. Og det er fargen på brødet som gir fargen til brygget. Man smaksetter det med frukt, som jordbær og rosiner eller med urter som mynte. I dag så er kvas alkoholfritt, altså et sted mellom 1-2% alkohol, men opprinnelig så inneholdt det like mye alkohol som et sterkt øl. Noe som endret seg med vodkaens inntogsmarsj.

Første gangen.

kvass-historyFørste gangen man finner ordet Kvas nedtegnet skriftlig, eller квасъ, var da man kristnet Krim russerne i 996. I 1553 beskriver en tysk delegasjon ved Peter den Stores hoff, kvas som den eneste alkoholfrie drikken til alle måltider. Og det ble drukket av alle samfunnslag.  Helt opp til våre dager, har man brygget og drukket kvas, men det skjedde en endring med Sovjetunionens fall på 1990 tallet. Da de store bryggeriene Carlsberg og Heineken etablerte seg sammen med Coca Cola, falt salget og bruken av kvas markant. Men egentlig ganske så kjapt, fant lokale kvasprodusenter ut at de kunne tilsett kullsyre, og filtrere og «desinfisere» kvasen. Sammen med det kraftig fallende ølsalget, alkoholavgiften på øl ble satt opp, så selges kvas som aldri før. Rent faktisk så selger kvas så bra, at Heineken ble ”tvunget” til å fylle opp den ledige kapasiteten sin på all sine fire fabrikker, med kvasproduksjon.

Kommersiell kvas.

Kvass, russiskKvas selges fortsatt ufiltrert, men med dagens kommersielle produksjon, kvas har blitt en milliard industri. De billigste merkene produseres som all annen brus, med sukker kullsyrholdig vann, malt ekstrakt og smakstilsetninger. De bedre sortene, de som lages av bryggeriene, bruker fortsatt den tradisjonelle produksjonsmetoden og selger drikken ufiltrert og med sin unike smak. Og med den sterke nasjonalismen som man finner i dagens Russland, så slår slogan som «Kvass isn’t cola – drink Nikola»

Både Coca Cola og Pepsi, mister markedsandel i dagens Russland. Mens lokale kvasprodusenter vokser rimelig kraftig. Den mest populære kvasen i øyeblikket, brygges i Zvenigorod, rett vest for Moskva i kjelleren på det lokale klostret.

Det finnes ikke kvas i Norge, litt rart egentlig, da kvas er populært i de fleste øst-europeiske land og med den store arbeidsinnvandringen fra Polen og Baltikum, så skulle man jo tro det fantes et marked her også.kvas

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.