Rotfruktsuppe med noe til.

Potetsuppe
Potetsuppe

Tiden er inne for rotfruktsuppe.

Vi nærmer oss høsten med alle rotfrukter som begynner å bli riktig ferdige i jorden.  Og for meg er det en helt spesiell opplevelse som knytter seg til det.

Noen måneder før muren falt i Berlin, var jeg på et kort besøk i Øst-Berlin før jeg reiste til Rostock og straks etter ble utvist av DDR. Det var visst ikke helt akseptabelt å skrive om demonstrasjonene i byen den gang. Men, det var Øst-Berlin som ga meg et av mange matminner for livet.  Som den snobben jeg var, så gikk fotografen og jeg på en av Øst-Berlins bedre restauranter i Nicolai kvartalet.  Og jeg ville ha vinbergsniler. Noe som ikke fantes, men potetsuppe kunne jeg få. Jeg rynket på nesen og… fikk en av mine beste forretter noen sinne. Og det er her høsten kommer inn i bildet. Nemlig duften og smaken av potetsuppe.

Man kan i prinsipp bruke alle former for rotfrukter. Alt som passer sammen og gir en opplevelse. Jeg pleier og lage den uten flesk eller kjøtt, men det smaker helt fortreffelig til.  Det du behøver til fire, fem personer er:

  • 1 kg poteterfoto 2 suppengruen
  • 1 kg gulrot
  • 3 små gule løk
  • 3  fed hvitløk
  • 1 beger rømme, evt. Fløte.
  • Kjøttkraft Helt greit med Maggi buljong
  • Salt og pepper
  • Balsamico

Begynn med å skrelle poteter, gulrot, løk og skjær dem i små biter.  Ha de i en gryte og hell over  kjøttkraft til rotfruktene er dekket. Kok rotfruktene møre. Hakk hvitløken og ha den gryta de siste sju, åtte minuttene som rotfrukten og løken koker.  Om du har en passerstav, er det nå du skal ta den frem. Passer alt du har i gryta. Tilsett salt, pepper og rømme eller fløte til suppa har en riktig konsistens og smak.  Rett før du skal servere, ha litt balsamico i suppa. Gir en veldig fin smak.

Som sagt kan du bruke alle former for rotfrukter. Kålrabi, persillerot eller hva du nå liker. Jeg liker å servere suppa med skinke og godt hjemmebakt brød til.

Jeg liker øl til suppa. Gjerne et lagerøl eller en blonde.  Av vin, så passer en østerriksk  Grüner Veltliner.

Så er det bare å si ”bånn appetitt ”.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.