Allesverloren Tinta Barocca er blant landets aller mest populære sørafrikanske rødviner, og til mange nordmenns store begeistring lanseres nå endelig den friske og fruktige rosévarianten av vinen, som er like smaksrik og matvennlig som sin røde storebror.

Av Kristin Alsvik.

Strålende sol, dirrende sommerluft, myke bølgeskvulp og lange kvelder på svabergene nærmest ber om et glass avkjølende rosévin, og Allesverloren Tinta Barocca Rosé er den siste puslespillbiten som skaper komplett harmoni og gjør at livet føles så 133959_Allesverloren_Rose_uendelig deilig på en solfylt sommerdag.

– Allesverloren Tinta Barocca Rosé 2013 er en særdeles vellaget rosévin som med sin fruktige og friske stil passer perfekt som avkjølende og tørsteslukkende drikke på en varm dag i sola, samtidig som den har en struktur som gjør den suveren som matfølge, sier Tølløv Foss Heggem i den norske importøren Excellars.

Eksplosiv økning i rosévinsalget

Fargen på det vi helst vil drikke er tett knyttet til det gradestokken viser – og ingenting roper mer sommer enn et glass rosévin. De rosa dråpene har blitt stadig mer populære blant nordmenn de siste årene, og det selges bare mer og mer av dem på Vinmonopolet for hvert år som går. Fra 2009 til 2013 økte rosévinsalget med hele 63 prosent, og bare i fjor økte det med ni prosent sammenlignet med året før – samtidig som totalsalget av vin i Norge var omtrent stabilt.

– Noe av forklaringen på den eksplosive økningen i rosévinsalget kan nok være at vi nordmenn reiser mye til sydlige strøk, hvor vi gjerne får inspirasjon til nye drikkevaner som vi deretter tar med oss hjem, sier Tølløv Foss Heggem.

Hvis du er glad i rosévin kjenner du sikkert til de to vanligste, men markant forskjellige, variantene – de kraftige og nesten rødvinslignende rosévinene, som gjerne er spanske eller italienske, og de svært bleke og mer delikate roseene, som dem fra Provence. Allesverloren Rosé tilhører imidlertid ikke noen av disse retningene, og skiller seg også ut i hyllene rent visuelt med sin nydelige dyprosa farge.

Verdenspremiere på rosa Tinta Barocca

Den flotte fargen kommer fra drueskallene – det er her fargestoffene sitter. Tinta Barocca-druen har et svært tynt og mørkt skall, og det er dette som gjør at vinen får sin flotte farge. Etter at druene er skånsomt presset er drueskallene i kontakt med saften bare akkurat lenge nok til at vinen blir rosa, hvorpå skallene fjernes og mosten gjæres videre på samme måte som når man lager hvitvin.

Tinta Barocca er egentlig en portugisisk portvinsdrue, og brukes vanligvis verken alene eller til svakvin. Bare noen få vinprodusenter lager éndrueviner av Tinta Barocca, deriblant Allesverloren, så da vinmaker og eier Danie Malan i 2012-årgangen for første gang laget rosévin, ble det verdenspremiere på rosa Tinta Barocca.

– Allesverloren Tinta Barocca Rosé er en elegant og forfriskende vin med en innbydende, delikat og aromatisk duft av frisk bærfrukt. På en vakker sommerdag er det fantastisk å sitte ute i sola med et glass av denne og litt spekeskinke. Ikke bare smaker vinen forfriskende og deilig sammen med lett sommermat – den flotte fargen gjør dessuten at den blir et dekorativt element på bordet, sier Tølløv Foss Heggem i Excellars.

Allesverloren Tinta Barocca Rosé gjør også grillmåltidet og hagefesten fullendt – og om været skulle svikte sørger den rosa vinen for at stemningen uansett er sikret.

viltvakkertVilt, vakkert og uberørt

Allesverloren holder til i Riebeek Valley i varme og tørre Swartland, ni mil nordøst for Cape Town. Det gir en underlig ro å kjøre gjennom det vakre og ville landskapet med store hveteåkre og tilsynelatende uberørte sletter. Allesverloren ligger ved foten av det store fjellet Kasteelberg, som rager høyt i et ellers flatt landskap. Vinmarkene ligger mellom frukttrær og olivenlunder og kryper oppover de bratte fjellsidene, hvor de fordeler seg på ulike høyder og jordsmonn.

Vingården er den eldste i Swartland, og de første vindruene ble høstet på gården allerede i 1806. Gårdens vemodige navn Allesverloren (”Alt er tapt”) oppstod i 1704, da gården ble plyndret og deretter brent ned til grunnen mens de daværende eierne var bortreist. Men i dag er det definitivt ingen grunn til å henge med hodet på gården – snarere tvert imot. Siden Malan-familien overtok Allesverloren for over 140 år siden har suksessene kommet som perler på en snor, og i dag drives gården av femte generasjon, Danie Malan, som i 1998 ble kåret til årets vinmaker i Sør-Afrika.

Vinpionerer i «Sør-Afrikas brødkurv»

Danie Malan og faren Fanie har vært å regne som vinpionerer i Swartland, hvor de var blant de første som demonstrerte områdets store potensiale – tidligere ble Swartland kun sett som «Sør-Afrikas brødkurv» (som følge av den store mengden hveteåkre). I tillegg har de vært foregangsmenn i bruken av portvinsdruer til svakvin, og både Allesverloren og Swartland generelt er kjent for å produsere viner som gir svært god valuta for pengene.

– Danie lager store, fyldige og robuste viner som kan ligge lenge i kjelleren, samtidig som han holder det hele enkelt og ukomplisert. Her er det ikke noe fiksfakseri, og det gir genuine viner med personlighet, sier Tølløv Foss Heggem i Excellars.

Danie mener selv at det er det unike terroiret på eiendommen som gjør vinene hans så populære.

– Det å uttrykke terroir gjennom en vin er den eneste måten man kan skille seg ut fra andre viner på, sier han.

allesverloren– Det nærmeste jeg kommer en hvitvin

Danie Malan er både vinmaker og vitikulturist («vinmarksagronom»), og det er ved å kombinere og integrere disse to rollene han mener at man kan virkeliggjøre det gamle uttrykket som sier at «vinen lages i vinmarken».

– Jeg er en vinmaker som driver gård, ikke en bonde som lager vin, sier Danie.

Rosévin er imidlertid nytt terreng for Danie, som tidligere har lagt all fokus på kraftige rødviner og flaggskipet Allesverloren Fine Old Vintage.

- Dette er sannsynligvis det nærmeste jeg kommer det å lage en hvitvin, sier han.

Danies Tinta Barocca Rosé er med andre ord ingen lett rosévin, men er i likhet med Allesverlorens røde viner en kraftig og smaksrik vin med komplekse aromaer – samtidig som den er frisk og fruktig.

7_Danie Malan 2 HR.jpg_originalDet beste fra to deler av vinverdenen

Allesverloren Tinta Barocca Rosé 2013 har en klar og vakker granateplerosa farge med rødskjær og en forførende og fruktig duft av jordbær, bringebær, rips og rosa grapefrukt med et hint av blomster, urter og mineraler. Dette er en fyldig, intens og saftig rosévin med god struktur og perfekt balanse mellom flott friskhet og lett fruktsødme. Vinen smaker av friske bringebær, jordbær og kirsebær med et hint av vanilje, og den har en besnærende lang avslutning.

Allesverloren Tinta Barocca Rosé forener det beste fra to deler av vinverdenen – den har friskheten til en hvitvin, samtidig som den har en fasthet som minner om den man finner i rødvin. Denne kombinasjonen gjør den til en utpreget matvin som passer perfekt til mange typer mat, både lett sommermat og mer smaksrike retter. En klassisk kombinasjon er ”rosa vin til rosa mat” – med andre ord råvarer som fersk laks, ørret og reker. Vinens flotte fruktsødme gjør den også til en ypperlig match til grillmat, for eksempel grillet svinenakke, spareribs og annet svinekjøtt, fisk eller kylling – og den hamler faktisk også fint opp med grillet rødt kjøtt, ikke minst kalv.

Vinen til alt og ingenting

Allesverloren Tinta Barocca Rosé er også et ypperlig vinvalg hvis du skal servere fingermat, koldtbord, tapas eller antipasti med mange ulike retter, som for eksempel kjøttboller i tomatsaus, reker og andre skalldyr, Caprese-salat (tomat og mozzarella), grønne bønner, asparges eller melon med spekeskinke, annen spekemat som pølser og salami, oliven og modne oster. Her vil Allesverloren Tinta Barocca Rosé som regel være et bedre valg enn både rødvin og hvitvin.

I tillegg er vinen flott følge til salater og supper, smaksrike skalldyrretter og ikke minst pasta, pizza, paella og andre middelhavsinspirerte retter. Allesverloren Tinta Barocca Rosé er dessuten et ideelt valg om du har et snev av beslutningsvegring eller skal servere mat som du er usikker på om passer best sammen med rødvin eller hvitvin.

Allesverloren Tinta Barocca Pack shotAllesverloren Tinta Barocca Rosé 2013 er tilgjengelig i bestillingsutvalget, samt i en god del Vinmonpol-butikker over hele Norge, til en pris på 135 kroner.

Allesverloren Tinta Barocca 2012

Allesverloren Tinta Barocca 2012 er dyp rubinrød med blålig kant, og har aromaer av frukt som plommer, bjørnebær, kirsebær, moreller og svisker, samt innslag av sjokolade, fatkrydder, bark, anis, tobakk, vanilje, kaffe og blomster. Dette er en elegant, spenstig, ren, fruktig, fyldig, rund og harmonisk vin med silkemyke tanniner, god konsentrasjon, flott friskhet og et fint integrert eikepreg, og den har en intens, frisk og saftig smak av sursøte modne mørke bær og grønne urter med en lang, lekker og krydret ettersmak.

Vinen passer perfekt til kraftige kjøttretter med smaksrikt tilbehør, og alt av rødt kjøtt du kan tenke deg å legge på grillen, det være seg lammekoteletter, elgburgere eller en deilig biff. I tillegg er den flott til rustikke retter som for eksempel viltgryter, krydret finnbiff, rådyrstek med sjysaus, rødvinsbresert hjortelår og lammestuing med tomat. Prøv den også til bacalao eller julemat.

Allesverloren Tinta Barocca 2012 er tilgjengelig i alle landets Vinmonopol-utsalg (kategori 1) til en pris på 139,90 kroner.Allesverloren Shiraz Pack shot.jpg_original

Allesverloren Shiraz 2012

Allesverloren Shiraz 2012 har en dyp rødfiolett farge med granatrød kant, og den dufter av plommer, solbær, bjørnebær og sort pepper, med innslag av hengt kjøtt, sigarboks, kamferdrops, lær, bacon, lakris, kakao, røyk, mokka, fat og urter. Vinen er elegant, ren, sjenerøs, fruktig, rund, fast og balansert med fin syre, bløte tanniner, god konsentrasjon, pent integrert eik og et flott terroir-preg. Den har en fyldig, saftig og rik smak av modne bjørnebær og røyk med en frisk og fast avslutning og en lang ettersmak med et hint av lakris og krydder.

Vinen er nydelig til alle typer grillet kjøtt, for eksempel en saftig hamburger eller biff, samt til kraftige retter av vilt og lam med smaksrikt, kremete eller sødmefullt tilbehør, som for eksempel glasert rypebryst, baconsurret hjortemørbrad, reinsdyrfilet med skogsopprisotto, rådyrsadel med solbærgelé, urtekrydret lammeskank eller lammefilet med fløtepoteter. Vinen er også flott til kalv og kylling, og hvis du vil ha et ekstra eksotisk måltid kan du for eksempel prøve den til noe lokalt kjøtt – som for eksempel antilope.

Allesverloren Shiraz 2012 er tilgjengelig i kategori 4 på Vinmonopolet til en pris på 139,90 kroner.

NationalAllesverloren Touriga Naçional 2011

Allesverloren Touriga Naçional 2011 er mørk og dyp rødfiolett på farge, og dufter intenst og nesten portvinsaktig av modne solbær, røde kirsebær, bjørnebær, blåbær og krekling, samt av plommer, rosiner, mørk sjokolade, sedertre, stall og tobakk, med et hint av mynte, pepper, bark og våt lær. Vinen er fyldig, rund og smaksrik med silkemyke tanniner, flott syre, god balanse, et fint integrert eikepreg og en ung og konsentrert fruktighet, og den har en frisk, saftig og sval smak av modne solbær, blåbær, plommer, mørke bringebær og tobakk med innslag av krydder, sjokolade, fat og urter. Vinen har også en flott lengde med en delikat ettersmak.

Vinen passer perfekt til godt krydret og grillet eller ovnsbakt rødt kjøtt, for eksempel lammeribbe, og saftige, smaksrike og gjerne litt sødmefylte retter av vilt og lam, som for eksempel reinsdyrstek med viltsaus, lammefilet med glaserte grønnsaker, hjortefilet med portvinssaus og afrikansk lammegryte med couscous. Vinen er også en flott match til kyllinggryter og anderetter, samt til smakfulle oster.

Allesverloren Touriga Naçional 2011 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg, samt i hyllene i enkelte Vinmonopol-butikker, til en pris på 145 kroner.

Allesverloren Cabernet Sauvignon 2010

Allesverloren Cabernet Sauvignon 2010 er mørk rubinrød med purpurfarget skjær, og dufter av solbær, kirsebær, villbringebær og svisker med innslag av våt ull, sigarboks, sjokolade, lakris, lær og fatkrydder. Den er rik, fyldig og delikat med fine tanniner, god syre, flott struktur og god balanse, og den har en intens og fersk fruktighet. Vinen smaker mye av kirsebær og solbær med toner av mørk sjokolade, lakris og røyk, og den sitter lenge og har et flott eikepreg i avslutningen.

Vinen er flott til grillet biff og annet rødt kjøtt, kraftige og klassiske retter av lam og vilt, som for eksempel lammelår med rosmarin og hvitløk, fasanbryst i fløtesaus, stekt orrfugl og elgstek med ripsgelé.

BlackAllesverloren Cabernet Sauvignon 2010 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg, samt i hyllene i enkelte Vinmonopol-butikker, til en pris på 145 kroner.

Allesverloren Danie’s Backyard Blend 2012

Allesverloren Danie’s Backyard Blend 2012 er som navnet tilsier vinmaker Danie Malans blend av flere av druene på vingården – i 2012-årgangen består den av 60 % Tinta Barocca og 40 % Shiraz. Vinen har en varm og dyp rødfarge, og den dufter delikat av modne blåbær, solbær, rips og plommer med innslag av svisker, tørket fiken, sjokolade, røyk og fatkrydder. Vinen har flott og rik frukt med god konsentrasjon og fin fylde, god balanse og struktur med bløte tanniner og en delikat, saftig og fersk smak av modne plommer og røde bær, svisker og krydder, samt en lang og frisk ettersmak.

Vinen er flott til grillet kylling og middels kraftige, smakfulle og gjerne litt eksotiske retter av lam, vilt og kalv, som kalvegryte, rådyrmedaljonger med kålstuing, kalvekjøttboller, elggulasj, tyrkisk lammekebab, fårikål og kjøttgryter generelt. Og om du planlegger å steke pizza på grillen i sommer er den også en allsidig og flott match til nettopp det – samtidig som den er en flott kosevin om du bare har lyst på et glass rødt.

Allesverloren Danie’s Backyard Blend 2012 finnes både på flaske og Bag-in-Box (3-liter), og er tilgjengelig i bestillingsutvalget (og i hyllene på et tjuetalls Vinmonopol-utsalg) til henholdsvis 124,90 kroner og 419,90 kroner.

Allesverloren Fine Old Vintage NV (HR).JPG_originalAllesverloren Fine Old Vintage 2008

Ingenting setter prikken over i-en etter et herlig sommermåltid som et overdådig ostefat eller hjemmelaget iskrem med rørte bær – og da er det på tide å finne frem Allesverloren Fine Old Vintage 2008.

Vinen har en dyp og intens rubinrød farge, og en kompleks og forførende aroma av modne bjørnebær og solbær, svisker, fiken, glaserte kirsebær, eik og kanel med et hint av røyk og honning. Vinen er svært fyldig, varm, rik og søt med flott konsentrasjon, balansert struktur, frisk eleganse og rund frukt, og den smaker mye av modne mørke bær, tørket frukt og krydder med eksotiske toner og en lett mineralitet, samt hasselnøtter og mandler i en lang avslutning.

Vinen er nydelig til milde og kraftige oster, gjerne blåmuggvarianter, hjemmelaget iskrem med rørte bjørnebær eller andre mørke skogsbær, samt sjokoladefondant og andre sjokoladedesserter.

Allesverloren Fine Old Vintage 2008 er tilgjengelig i bestillingsutvalget og i hyllene på enkelte Vinmonopol til 239,90 kroner.

Visste du at…

  • Ordet rosé er fransk, og betyr rett og slett «rosaaktig»
  • Rosévin hadde sin første storhetstid i Norge for 30 år siden, og solgte da på det meste rundt én million liter i året – selv om det i fjor ble solgt nesten dobbelt så mange liter rosévin i Norge som den gangen, var dette en historisk høy andel av totalkonsumet av vin (som lå på 18 millioner liter mot dagens 77 millioner liter)
  • I tillegg til fargestoffene sitter også tanninene i drueskallet, men siden skallkontakten er så kort når man lager rosévin ender nesten ikke noe tannin opp i den ferdige vinen
  • Navnet Swartland, som enkelt og greit betyr «svart land», kommer fra den lokale og svært utbredte busken rhenoster, som blir svart når det regner om vinteren
  • Sør-Afrika er det eneste landet i verden hvor det lages éndrueviner av Tinta Barocca.

Kilde Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.