Rosa bobler fra Jura. André et Mireille Tissot Crémant du Jura Rosé

Et av de mindre vindistriktene i Frankrike, er Jura. Det ligger mellom Brugund og Sveits. På tross av at de har knapt en prosent av den franske vinproduksjonen, så har vinen blitt umåtelig populære de siste årene.

At man dyrker vin i Jura, er ingen nyhet. Den begynte med romernes erobering av området i år 58 f.kr. Omtrent 30 år senere var det allerede en markant dyrking av vin. Så i stedet for å importere viner fra Italia begynte, den første eksporten på dette tidspunktet. Iallfall om man skal tro skriftene til Plinius den yngre.

På begynnelsen av 1800 tallet, var det over 20.000 hektar med vinmarker i Jura. I dag er det knapt 1500 hektar igjen.  De fleste vinmarkene ligger i skråningen mellom Bressesletten og Jurafjellene på ca. 200 til 400 meters høyde. De lavtliggende områdene er leirholdige mens de som ligger høyre oppe er primært kalkstein. Klimaet i Jura kan være barskt, med iskalde vintre og kjølig sommer. Noe som får bøndene i område til å høste druene så sent som mulig. Gjerne i slutten av oktober. Mens de går rundt og frykter at frosten skal komme før druene er høstet.

Selv om Jura er mest kjent for sine Vin Jaune “Det gule vinen” som lages på den lokale druen Savagnin, er jeg mest begeistret for deres musserende vin.

André et Mireille Tissot Crémant du Jura Rosé. Frankrike, Jura. Pris kr. 299,90 Poeng 88/100

Laget på druene Poulsard 20%, Pinot Noir 60%, Trousseau (Merenzao) 20%. Bra rosa farge. Meget bra skum. God duft av røde bær og frukt med små hint av urter. Frisk og fruktig på smak med en riktig bra fylde. Meget bra balansert. En lang og fruktig ettersmak. Lekkert. Passer meget bra som kos og pasta. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.