At Italia har en lang vinhistorie, er ikke akkurat noen hemmelighet. Allerede i det gamle Romerriket var vin en svært viktig del av dagliglivet, og det ble konsumert av mennesker fra alle samfunnslag, fra slaver til keisere. Og akkurat som i dag, varierte vinens kvalitet, smak og pris, betydelig.

Noen av de mest kjente vinene fra det gamle Romerriket var:

Falernisk vin (Falernum):

Dette var kanskje den mest berømte og ansette vinen i Roma. Den kom fra regionen Campania, sør for Roma, og ble laget av druene som vokste på skråningene av Monte Massico. Falernisk vin var kjent for sin styrke og ble ofte lagret i mange år, noe som gjorde den enda mer verdifull.

Caecubisk vin:

Også fra Campania, denne vinen ble produsert i området rundt Ager Caecubus, nær Terracina. Den var kjent som en av de fineste romerske vinene, men produksjonen gikk ned under keiser Augustus på grunn av drenering av sumper som reduserte dyrkingsområdet.

Setinisk vin:

Produsert i Setia-området, også i Campania, var denne vinen keiser Augustus’ favoritt. Den var kjent for sin høye kvalitet og ble ofte servert ved offisielle romerske banketter.

Albanisk vin:

Kom fra Albanerfjellene, nær Roma. Denne vinen var av god kvalitet, men ikke like berømt som Falernum eller Caecubum.

Rhaetisk vin:

Kom fra den nordlige regionen Italia, nær Alpene. Den var kjent for sin fylde og ble høyt verdsatt av romerne.

Vin og vann

Romerne blandet som regel vin med vann, og det var vanlig praksis å tilsette urter, honning, krydder eller frukt for å forbedre smaken. Ublandet vin ble ansett som barbarisk og var forbeholdt de lavere klassene eller seremonielle anledninger.

Vin var også et viktig element i religiøse og sosiale ritualer, og det var ikke uvanlig å se vin av varierende kvalitet og styrke i alt fra dagligdagse måltider til storslåtte fester.

Drue

Den eksakte druetypen som ble brukt i Falernisk vin er ikke helt sikker, men historiske kilder og moderne forskning antyder at druene som ble brukt til å produsere Falernisk vin sannsynligvis var Aglianico, en rødvinsdrue som fortsatt dyrkes i Campania-regionen i dag.

Aglianico-druen har flere egenskaper som passer med beskrivelser av Falernisk vin, spesielt dens evne til å produsere kraftige, tanninrike viner som kan lagres lenge, noe som var karakteristisk for den berømte Falerniske vinen.

Falernisk vin kom i tre hovedvarianter:

Tørr (secundarium)

Søt (dulce)

Lett (tenuis)

Disse variantene ble laget ved å la druene henge lengre på vinstokkene, noe som økte sukkerinnholdet og dermed alkoholnivået i vinen. Dette kan også forklare hvorfor Falernisk vin var kjent for sin styrke. Vinen ble ofte lagret i flere tiår, noe som gjorde den enda mer kompleks og verdifull.

Selv i dag kan man finne vin som er laget på Aglianico-druen. Og en av de jeg tror kan minne om Falernisk vin, er denne:

Bellaria Campania Aglianico Rafè 2015, Italia, Campania. Pris kr. 255,40 Poeng 91/100 Importør:Crianza Norway As

Som sagt, laget på Aglianico-druen. Dyp rød farge. Duft av mørke bær, med små hint av tre og lær. Fyldig med en meget bra konsentrasjon på smak. En god munnfølelse og en perfekt balansert syre og sødme. God tannin. En lang og god ettersmak. Passer perfekt til lam eller vilt. Kan lagres de neste årene. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.