På tross av overkommersialisering av Alle Hjerters dag, eller Valentinsdagen på ny-norsk, så er jeg veldig svak for romantikken og symbolikken i dagen.

Valentinsdagen er opprinnelig en feiring av Sankt Valentin – den romerske presten som ifølge myten ble dømt til døden blant annet fordi han i skjul viet forfulgte kristne og soldater som ikke fikk lov til å gifte seg (ettersom datidens keiser mente at ugifte menn var bedre soldater). Valentin skal også ha gitt de forelskede parene pergamenthjerter som symbol på Guds kjærlighet.

Mens Valentin satt fengslet i Roma utviklet han et nært forhold til fangevokterens datter Julia, og kvelden før han ble henrettet, 14. februar 273, skrev han et avskjedsbrev hvor han uttrykte sin kjærlighet til henne. Etter henrettelsen plantet Julia et mandeltre i nærheten av Valentins grav, og den dag i dag står det rosablomstrende mandeltreet fast som et symbol på kjærlighet.

Og bare for at det er valentinsdagen, så bruker jeg den som unnskyldning til å anmelde noen musserende rosévin. Viner som passer til en romantisk kveld uansett dag, hele året.

Delorme cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2015. Frankrike, Burgund. Pris kr. 168,90 Poeng 87/100

Lys, lys rosa på farge. Fine bobler. God duft av epler, blomster, sitrus og brødbakst. Smaken har god fylde, frisk med fin syre og sødme. Lever flott opp til duften. En riktig god ettersmak. Passer fint til romantikk, levende lys og lette retter. Her er det virkelig valuta for pengene, så løp og kjøp.

Rotari Rosé Brut 2012. Italia, Trentino-Alto Adige, Trento. Pris kr. 154,90 Poeng 86/100

Lys rosa på fargen. Duften er lekker med rips, markjordbær og hint av kjeks. Smaken er tørr og fruktig og lever flott opp til duften. Fine små bobler og en riktig bra balansert syre og sødme. En bra ettersmak. Passer bra til kos, levende lys og latter.  Fungerer også helt ok sammen med skalldyr. Meget bra kjøp!

Llopart Rosé Brut Reserva 2015. Spania. Pris kr. 189,90 Poeng 86/100

Lys rosa på fargen. Små, fine bobler. Bra duft av røde bær, sitrus og bitte litt brødbakst. Fin frisk og fruktig smak. Meget bra balanse mellom syre og sødme. God ettersmak. Passer best til levende lys og kjærlige ord

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.