En gang i tiden, lo våre nordiske naboer av oss når vi drakk rødvin til torsken. «Alle» visste jo at til fisk drakk man hvitvin og til kjøtt rødvin. Men nordmenn hadde helt rett, for eksempel er Pinot Noir glimrende til fisk.

Pinot Noir er en av den meste prestisjefulle druene i vinverden. Og det på tross av at den er rimelig vanskelig og dyrke.
Pinot Noir, eller Spätburgunder på tysk, viser til hvor drua har sin opprinnelse. Nemlig i Burgund. Og det er akkurat i Burgund at man opplever de store prestisjevinene av Pinot Noir. Noe som har ført til at noen av vinene fra Burgund har priser som koster en mindre herregård. Men heldigvis for oss som ikke har den store lommeboka, så kommer den en rekke bra Pinot Noir fra California, Oregon, New Zealand og ikke minst fra Tyskland og Østerrike. Pinot Noir foretrekker kjølig klima. I et varmt klima kan vinene bli slappe og litt syltet og temmelig kjedelig. Som ung har Pinot Noir en utpreget bæraktig karakter som bringebær, kirsebær og jordbær.
For en moden Pinot Noir, er smaksbilde annerledes. Kirsebær går over til plomme og sviskesmak. Det dufter kaffe, fuktig skogbunn og noe animalsk av vinen.

Villa Wolf Pinot Noir 2019. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 158,90 Poeng 86/100

Lysrød på fargen. Duft av kirsebær, røde bær og et lite hint av fat. Frisk og fruktig med en bra fylde på smak. En deilig munnfølelse. God balanse mellom syre og sødme. En god, tørr ettersmak. En vin som vil passe glimrende sammen med torsk . Her er det mye vin for pengene. Meget godt kjøp

Verum Patagonia Pinot Noir. Argentina, Rio Negro, Alto valle de Río Negro. Pris kr. Pris kr. 165,90 Poeng 86/100

Lys rubinrød farge. En floral duft og kirsebær. Frisk og rund på smak. God fylde. Meget bra balansert syre og sødme. Mild tannin. God ettersmak. Passer fint sammen med fisk eller lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Schug Sonoma Coast Pinot Noir 2018. USA, California, Sonoma Coast. Pris kr. 219,90 Poeng 86/100

En klar rød farge. Duft av kirsebær med hint av solbær og eik. Rund med en fin frukt på smak. Bra balansert syre og sødme. Bra tannin. God ettersmak. En vin til lyst kjøtt eller fisk. Meget bra kjøp.

Maurice Bourgogne Pinot Noir 2019. Frankrike, Burgund. Pris kr. 199,90 Poeng 85/100

Rubinrød på farge. Duft av kirsebær, bringebær og litt urter. Fruktig med bra fylde på smak. Lever opp til duften med sine bær. Bra syre og sødme, fin tannin. God ettersmak. Passer fint til torsken. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.