Godt Drikke har tidligere skrevet om den undervurderte drua Silvaner. Undervurdert for at den først og fremst ble brukt til  Liebfraumilch.

Drua har en lang historie. Den kom til Tyskland på 1600 tallet og første gangen man helt bevisst plantet Silvaner, var 10 april 1659 i Castell i Unter Franken. Det ble først riktig fart på sakene i 1665 da abbeden på Kloster Ebrach besluttet at drua skulle plantes på Würzburg Stein i Franken. I begynnelsen kalte man drua «østerrikeren» da de mente at det var derfra den kom og helt opp til våre dager har man trodd det var en villdrue på grunn av navnet. Silvaner stammer nemlig fra ordet silvus som betyr skog. I virkeligheten er drua en mutasjon mellom Traminer og Österreichisch-Weiß.

En gang i tiden var Silvaner Tysklands viktigste drue og langt mer populær en Riesling. Fram til 1970 tallet var 30% av de tyske vinmarkene beplantet med Silvaner, men siden det har antall vinmarker med drua falt kraftig. Helt ned til 7%.

Renessanse.

De siste årene har den igjen begynt å få en renessanse, da først og fremst gjennom de organiske og økologiske vinbøndene som bruker den flittig.  Selv om drua er lett å dyrke, så er den desto vanskeligere i kjelleren. Men de vinbøndene som lykkes, ja de får frem noe av det beste som finnes av tysk hvitvin. Ofte lette, elegante viner som er en nytelse.

Schloss Sommerhausen

En av de som bruker Silvaner, er Schloss Sommerhausen i Franken. Slottet ble bygget i 1435 og familien Steinmann flyttet inn i slottet 1537 som en gave fra Konrad den IV.  I dag er det Marin Steinmann som drifter vinproduksjonen og de 25 ha. vinmarkene. Han er 15. generasjonen på slottet, så familien skulle ha en viss tradisjon og erfaring på vinproduksjon.   Schloss Sommerhausen har vært medlem av VDP siden 1975.

Weingut Schloss Sommerhausen Steinbach-Alttenberg 1172 GG 2016. Tyskland, Franken. Pris kr. 349,- Poeng 89/100

 

Drua er selvfølgelig Silvaner. Lys gul farge. Meget god, litt intens duft av sitrus med små hint av blomst. Frisk og fruktig på smak med en bra syre. Lever veldig fint opp til duften med sin sitrus og bitte litt grønne epler. Riktig bra ettersmak. Kan passer bra sammen med fet fisk og til kos. Meget bra kjøp.

Weingut Sommerhausen Steinbach Silvaner Erste Lage 2018. Tyskland Franken. Pris kr. 229,- Poeng 87/100

Drua er Silvaner. Gulgrønn farge. Bra duft av epler, sitrus og bitte litt vinbergfersken. En riktig frisk og fruktig smak. Bra balansert syre og sødme. Samme epler og sitrus som i duften. En virkelig god ettersmak. Skalldyr og sommersalater vil danse perfekt sammen med vinen. Et riktig bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.