På syttitallet så var Coq au vin den helt store festmaten. Helst skulle den serveres ved bord med levende lys i bastflasker.

Og fortsatt synes jeg Coq au vin er glimrende og helst sammen med venner, vin og masser av snakk. Men uten lys i Chiantiflasker.

Selv om det heter Coq au vin, så behøver man ikke å bruke hane. Heldigvis er det noen supermarkeder som har begynt å selge høne, men er ikke det å oppdrive, så går det bra med en stor kylling.

Coq au vin

Ingredienser til fire – seks personer.

1 Hane på 1,5 – 2 kg.
5 ss. smør
3-4 gulrøtter
2 løk, grovhakket.
2 fedd hvitløk
150 g champignon
4 skiver med virkelig tjukke baconskiver som du skjærer i store biter.
1 stilk stangselleri
1 flaske rødvin. En billig sort.
3 dl mørk kyllingbuljong
2 laurbærblader
4 kvister timian
1 kvist rosmarin
2 nellikspiker
1 ss. hvetemel.
20 skrelte småløk

Sånn gjør man.

Så setter vi i gang med moroa. Del hanen i lår og bryst. Del lår og bryst i to, slik at du får åtte omtrent like store deler. Om du ikke vil kjøpe buljongterninger, så ha bein og avskjær i en kjele sammen med en løk og en gulrot som er delt i fire. La det koke til du trenger det. Begynn med å bryne kyllingen i smør, legg den med skinnsiden ned. La den få en fin gyllen farge. Så har du i grovhakka bacon og vender det litt. Ha i alt i en stor gryte. Tilsett alt det andre du har på ingredienslista, bortsett fra soppen og småløken, strø melet over og bland vel. Ha i vinen, hell i så mye du vil av den kraften du koker på beina. La det småkoke eller syde i 60-70 minutter.

I mellomtiden så kan du smelt smøret i en liten kjele og stek småløken og soppen som du hakker grovt. Så tar du opp kjøttet og lar resten reduserer noe, eller til den er blitt passe tykk, tilsetter salt og pepper til du synes det smaker eksakt som du liker det. Det er trossalt du som lager maten, så du bestemmer smaken også. Ha i kjøttet, soppen og småløken og server den sammen med verdens beste brød og poteter.

Som vin til maten vil jeg foreslå:

Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2017. Frankrike, Burgund, Hautes-Côtes de Beaune. Pris kr. 197,- Poeng 88/100.

Bortsett fra et håpløst langt navn hvor man skal ha minst grunnfag i fransk for å uttale, så er det en fantastisk vin. Drua er Pinot Noir. Klar lyserød farge. Meget bra duft av villjordbær og hint av jord og fat. Smaken er frisk og fruktig med fin fylde. Ikke for dominerende tannin og en meget bra balansert syre. En lang og god ettersmak. Gjett hva den passer perfekt til? Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.