I årtier var det vindistriktene Mosel og Rheingau som ble assosiert med tysk vin.

Ingen, inklusive meg selv, regnet egentlig med Rheinhessen. Det var der man produserte bulkvin, Liebfraumilch og grønnsaker. Men sånn er det så absolutt ikke lenger. Heller tvert om. Rheinhessen har på mange måter blitt det mest innovative og det stedet de meste spennende vinene kommer fra.

Rheinhessen.

Rheinhessen er den største av Tysklands 13 vinregioner. Den ligger på den venstre bredden av Rhinen mellom Worms og Bingen i Rheinland-Pfalz. Selv om mange tror det, så er ikke Rheinhessen en del av Forbundsstaten Hessen, noe det ikke har vært siden slutten på den andre verdenskrigen.

I Rheinhessen produseres for det meste hvitvin. Før var det spesielt Müller-Thurgau men de siste ti, femten årene, er det Riesling og Silvaner som dominerer.

Weingut Wittmann

En av de viktigste årsakene til Rheinhessens dominans, heter Weingut Wittmann, som de siste årene har høstet mye anerkjennelse i internasjonal presse. Få produsenter i Tyskland lager i dag bedre tørre rieslinger i en konsentrert fruktig, syrlig og klar vinstil enn Wittmann. Familien har vært virksomme i Westhofen i den sydlige delen av Rheinhessen siden 1663, men dagens høye reputasjon må kunne sies å bygge på utviklingen i de siste 15 siste årene. I dag deles arbeidsoppgavene på eiendommen mellom Guenter, Elisabeth og sønnen Phillip. Eiendommen er nå på ca 25 hektar med en total produksjon på ca 150 000 flasker. Andelen riesling ligger på 35%, ellers dyrkes 16% müller-thurgau og 10% sylvaner, 10% weissburgunder og ca 30% andre druesorter.

Biodynamiske prinsipper.

Siden 1990 har produksjonen ved eiendommen vært drevet etter biodynamiske prinsipper, og produktene er i dag Debio-sertifisert. Jordsmonnet i vinmarkene består av leire med varierende til stor andel kalkkonsentrasjon i form av erodert kalkstein og løssavleiringer av fin sand og silt. Rheinhessen er et av få vekstområder i Tyskland med stedvis høy kalkforekomst i jordsmonnet. Det medvirker til at vinene med slik lokal adresse får et transparent aromabilde preget av modne syrlige frukter i kombinasjon med markant mineralkarakter. Eiendommens druemateriale høstes for hånd og gis noen timers prefermentering før alkoholgjæringen settes i gang. Vinen fermenteres med naturlig gjær fra vinmarkene i store eikeliggere på 2000 liter på 18-20 grader. Vinene ligger på bunnfallet inntil de tappes på flaske på forsommeren det påfølgende året etter vinhøsten.

De beste markene.

Toppvinmarkene hos Wittmann er Morstein, Kirchspiel og Aulerde, som alle ligger i Westhofen. Aulerde ligger i den nedre delen av åssidene og har et leirebasert jordsmonn med en begrenset andel kalk i de øvre jordlagene. De dypere jordlagene består av gulbrune løssavleiringer med finsand og silt i kombinasjon med mergelbasert gul leire. Aulerde er en utpreget kraftig vintype dyp, robust og med nesten tropisk fruktsødme. Kirchspiel, som er formet som et amfiteater med eksponering øst-sydøst, har et leire- og kalkbasert jordsmonn, der den nedre delen av vinmarken har den høyeste kalksteinskonsentrasjonen. Wittmanns versjon av Kirchspiel er en utpreget fruktig vin med god underliggende mineralkarakter. Morstein, der Wittmann eier hele 4 hektar i den best beliggende delen av vinmarken, utmerker seg ved å ha en underliggende kalksteinbase mens de øvre jordlagene består av kalk- og leiremiks. Morstein er med god margin den mest steinete og mineralske av de tre grosses gewächsene fra Wittmann.

Wittmann Westhofen Kirchspiel Riesling Grosses Gewächs 2016. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 491,00  95/100 poeng.

Nesten like bra som 2015 årgangen. Gulgrønn på fargen. Fin duft av pære, sitrus og en anelse blomst. Smaken er frisk fruktig. Veldig konsentrert med en prefekt syre og sødme. Lang, frisk ettersmak. En vin som kommer til å utvikle seg og leve lenge. Et mega godt kjøp.

Så en fra Wittmann som er rimeligere på pris.

Wittmann Riesling Trocken 2016, Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 161,00  87/100 poeng.

En vakker strågul farge. Duft av blomster, sommer, epler og sitrus. Smaken har en god fylde, en fin frukt og en frisk og nydelig syre. Ettersmaken er lang og god. En vin som passer bra sammen med skalldyr, fisk, lyst kjøtt. Prøv denne vinen sammen med fenalår eller parmaskinke. En fantastisk opplevelse.

Weingut Keller.

Vinmarken Hubacker ved landsbyen Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen, har vært i familien Kellers eie siden 1789. Rik på kalkholdig jordsmonn gir den de mest imponerende og mineralske, tørre Rieslinger. Familien har også en liten plott i Morstein som bare produserer rundt 1000 flasker årlig i tillegg til Kirchspiel som gir de slankeste vinene og Abtsterde hvor han eier 2,5 hektar av den totale størrelsen på fire.

Klaus Peter Keller og kona Julia, overtok gården i 2001 og i dag er det fire generasjoner som arbeider på gården. Men, det er Klaus Peter Keller som har gjort vinene kjent for verden.

Med sin bakgrunn fra det prestisjetunge ønologskolen i Geisenheim og sin ”gessele” vandring i Burgund, har han en solid bakgrunn for å lage vin. Og hvilke viner. Alt fra elegante, tørre og stramme rieslinger til de meste fantastiske dessertviner.

Keller Riesling Von der Fels Trocken 2016. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 242,90 Poeng: 90/100

En vin jeg tror er laget på druer fra unge stokker, men jeg er ikke sikker. En så absolutt elegant vin med en middels gulgrønn farge. En ung, blomstrete duft med hint av fersken og sitrus. Nydelig syre og en veldig god konsentrasjon på smak. En lang ettersmak med en tørr finish. Nydelig vin som gir mye kvalitet for pengene. Drikk nå de neste seks, sju årene. Også en vin som passer til sushi men jeg er rimelig sikker på at den danser bra sammen med fet fisk.

Keller Nierstein Hipping Riesling Auslese Goldkapsel 2014. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 779,90 Poeng 95/100

Heldigvis finnes denne vinen på noen Vinmonopol ennå. Nydelige strågul farge, duften er blomster, fersken og med hint av sitrus. Nydelig fylde og en smak som følger duften og med en frisk og balansert syre kombinert med en lang finish. En fantastisk ettersmak som varer i det uendelige. Denne vinen kan drikkes nå, men kan også lagres de neste 30-35 årene. Skal du investere i vin dette året, så er denne virkelig verd å legge i kjelleren.

Det finnes flere utrolig dyktige, unge vinprodusenter i Rheinhessen. Vi vil se på fler neste søndag.

 

Forrige artikkelUkene Øl.
Neste artikkelUkens rimelige viner.
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.