I neste års statsbudsjettet, som ble lagt frem i går, øker alkoholavgiften på øl og vin med 2,1 prosent. Brennevin med 2,3 prosent. Alt basert på en indeksregulering som Norge er et av de få landene som har.
– Det bidrar til et større avgiftsgap mellom Norge og Sverige, og viser at regjeringen åpenbart ikke tar grensehandel på alvor, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri og Drikkevareforeningen, til Nord24.
Avgift på emballasje
Også den såkalte miljøavgiften på plastflasker og bokser på 1,10 kroner per stykk blir opprettholdt.
– Det er en såkalt miljøavgift. Likevel er jo utfallet at man avgiftsbelegger den mest miljøvennlige emballasjen, i og med at nærmest alt blir resirkulert. Frp og Høyre har gått inn for å fjerne denne direkte kontraproduktive avgiften, og da er det skuffende at de ikke benytter seg av muligheten, sier Petter Nome.
Bondevik II-regjeringen fjernet denne avgiften, men det ble reversert av den rødgrønne regjeringen da de kom til makten.
Økt grensehandel.
– Det øker avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige, noe som bidrar til økt grensehandel. Paradoksalt nok fører miljøavgiften til mer miljøskadelig trafikk, og også til at vi risikerer å miste arbeidsplasser i bransjen, sier Nome.
Brutte løfter
Godt Drikke mener denne avgiftsøkningen står i grell kontrast til hva Fremskrittspartiets Anders Anundsen uttalte til Kureren.no tre uker før siste stortings valg.
«Landbruksministeren sier at det ikke er noe problem at grensehandelen øker år for år, til tross for at grensehandelen gjør at Norge ifølge svenske HUI Research mister godt over 10.000 årsverk. Dette er et kjedelig eksempel på at dagens regjering befinner seg i en helt annen verden enn folk flest,» sier Anundsen.
I Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2013 ble det lagt opp til en omfattende grensehandelspakke med blant annet 14 prosent reduksjon i vin- og ølavgiftene. Og Anders Anundsen avsluttet uttalelsen sin i Kureren.no med :
«Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder alkoholavgifter, og dette er en av grunnene til den enorme grensehandelen. Til og med norske produkter er billigere i Sverige. Grensehandelen rammer tradisjonsrike norske bryggerier hardt.”
Godt Drikke kan bare konstanter at valgkamp er en ting, å være i regjering en annen.
Kilder: Nord24, Kureren.no