Noen vingårder og vinmerker er synonymt med gården og historien. Og det uansett hvem som sitter som eier eller er kjellermester.

Men i blant så opplever man at en vingård er synonymt med vinmakeren eller eieren. Vingården Au Bon Climat i Claifornia og Jim Clendenen er som hand i hanske. Og når man snakker om vinene fra Au Bon Climat, så er det Jim Clendenen man tenker på.

Han blir kalt »The wildest winemaker in the West.” Dels for sin for skarpe tunge men også for hans tilnærming til sine kritikerroste viner. Jim Clendenen er født i Ohio på femtitallet. Også kalt den ”gastronomiske mørke middelaldrer” i USA.

Opprinnelig studerte han juss I California, men under en reise til Frankrike, oppdaget han at det fantes mer i verden enn hamburger og jusstudier. Han hoppet av studiene og satset på en karriere innen vin. Etter flere læreplasser, startet han sammen med Adam Tolmach Au Bon Climat i 1982. Etter samarbeide som fungerte knirkefritt frem til 1990 da Adam hoppet av. Men det var ikke lite de to hadde oppnådd sammen. Og det på veldig kort tid.

I 1989 og 1990 kom Au Bon Climat på Robert Parkers liste over verdens beste vinprodusentene. I 1991 ble Jim Clendenen  valgt av Oz Clark som en av femti verdensomspennende skapere av moderne klassiker inne vin.  I 1992 kåret Dan Berger i Los Angeles Times Clendenen til «Los Angeles Winemaker of the Year. Food & Wine Magazine kåret ham «Winemaker of the Year» i 2001. Tysklands ledende vinmagasin, Wein Gourmet, kåret i 2004  Clendenen «Winemaker of the World » Så det er ikke mangel på utmerkelser. I dag er frittalende Jim, og hans vingård Au Bon Climat en av de fremste eksponentene for en kjøligere og mer elegant «burgundsk» vinstil, i California. Med hovedfokus på nettopp Burgund-druene pinot noir og chardonnay, lager han i tillegg små partier av distinkte viner laget på andre druer, deriblant hans kritikerroste nebbiolo. Og ja, jeg synes han er en av de mer spennende produsentene som finnes. Et glimrende eksempel på hans kunnskaper, finner man på Vinmonopolet.

Au Bon Climat Santa Barbara Chardonnay 2015. USA, California, Santa Barbara. Pris kr. 276,60. Poeng 92.

La meg si det først som sist. Hvilken fantastisk vin. Nydelig gulgrønn farge. En duft man bare må elske. Frisk sitrus og grønne epler med et fint hint av fat. Man kan ikke kreve mer enn det. Smaken lever riktig bra opp til duften med frukt, sitrus, epler og noe fat. Riktig bra syre og sødme. En lang og god ettersmak. Kan brukes både til lyst kjøtt, fisk og ikke minst kos. Meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.