Jeg har tidligere skrevet om Meinklang Prosa fra den østeriske familiebedriften Meinklang.

En familiebedrift som  er mye mer enn en vingård. Og det på tross av at de kultiverer 70 hektar biodynamisk vinmark ved den lille landsbyen Pamhagen i Burgenland, helt øst i Østerrike. På de totalt 1500 hektar land er det bondegård med over 800 anguskyrne, som står for blant annet all gjødsel på gården. Også dyrkes det korn som blant annet brukes til ølbrygging og epler, mais og solsikker. Alt i fullstendig harmoni med naturens syklus, og alt produsert på biodynamisk vis.

Angela og Werner Michlits

Det er ekteparet Angela og Werner Michlits har ansvar for vinproduksjonen på gården mens Werners foreldre og to brødre tar seg av bondegården.

Da Werners foreldre tok over gården på begynnelsen av 1990-tallet la de om til økologisk jordbruk. Familien Michlits har jobbet naturlig og med blandingsjordbruk, hvor de både dyrker planter og holder husdyr, i flere generasjoner. I dag er vingården både økologisk og biodynamisk sertifisert (Demeter). Siden 2004 har vinene også vært helt veganske.

Tidligere.

Tidligere var vinproduksjon som regel kun en del av driften på en gård, og vindruer ble dyrket side om side med andre planter. I dag drives de fleste vingårder derimot som regel monokulturelt. Hvilket innebærer at andre planter og dyr må vike når vinstokker plantes på hele jordbruksarealet. Hos Meinklang tråkker imidlertid fortsatt okser, hester, griser og sauer i vinmarkene. Og mellom radene av vinstokker gror det planter som kløver og vikker, gress og urter, som tiltrekker seg insekter og mikroorganismer. Dette skaper biologisk mangfold, og gjør at hver vinmark får sitt eget lille økosystem.

Vinene lager seg selv

Meinklang plukker alle druer for hånd, og er alltid selektive med hva som får bli med videre i prosessen. Innhøstingstidspunktet avgjøres av hvordan druene smaker og hvor modne druesteinene er. Ikke av når de teknisk sett er modne. I kjelleren er det Angela som har hovedansvaret. I vinifikasjonen har hun som mål å beskytte vinenes ærlige og unike naturlige særpreg – og det gjør hun ved å la vinene lage seg selv. Med minst mulig innblanding fra hennes side. Vinene fermenteres for eksempel kun med naturlige gjærstammer som finnes naturlig i kjelleren og i vinmarkene. Mosten avkjøles bare hvis det blir varmere enn 21 grader, og da kun ved hjelp av vann. Meinklang bruker ingen form for elektrisitet i selve vinifikasjonsprosessen.

Meinklang er også kjent for sine 900 liter store eggeformede fermenteringstanker laget av sement, men bruker også ståltank og 5500 liter store gamle eikefat til fermentering og modning.

Meinklang Prosa 2021. Østerrike, Österreichischer Wein. Pris kr. 185,- Poeng 85/100

En perlende vin laget på Pinot Noir 85%, Zweigelt 15%. Lys rosa på farge. Bra frisk duft av røde bær. Frisk og fruktig med en bra fylde. Fint hvitt skum. Samme røde bær som i duften. Bra syre. God, frisk og fruktig ettersmak. En vin til kos og nytelse. Kan jeg si at jeg elsker denne vinen? Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.