Jeg vet ikke riktig hvorfor så mange av oss forbinder portvin med jul. Egentlig er jo portvin noe som kan nytes hele året.

Portvin går under betegnelsen sterkvin. En av grunnene til det er at vinen blir forsterket med druebrennevin. Det gjøres for å stoppe gjæringen og beholde sødme i vinen. En av bieffektene er at vinen blir mer alkoholsterk, men det fører også til at portvin blir den mest lagringsdyktige vinen i verden.

Portvinen blir dyrket i Durodalen. Vinstokkene står i terrasser ned skråninger av skifer og granitt. Noen av skråningene heller opp til ca. 60° og derfor blir alle druene høstet for hand.  Maskinell plukking er fortsatt fullstendig umulig. Terrassene, som dominerer den i dag, ble stort sett laget på 1700-tallet. Etterhvert, når man begynte å ta i bruk de høytliggende delene av skråningene, opplevde man at det ga de beste vinene. Først og fremst for det var mer skifer og kjølige netter.

Før vinen blir portvin, blir den halvferdige vinen, i prinsipp most, fraktet til Vila Nova de Gaia rett i nærheten av Porto. Før vannkraftverkenes tid, bli vinene fraktet med båt ned Douro-elven før de ble tatt imot av de store portvinshusene. I dag er det primært bil som brukes. I Vila Nova de Gaia lages sterkvinen, hvor det tilsettes druebrennevin til den gjærende mosten. Det skjer omtrent midtveis i gjæringen når vinen har oppnådd en alkoholstyrke på 6–8 prosent. Brennevinet, som har en styrke på 77 prosent, tilsettes i en mengde som gir en volumprosent alkohol i den ferdige portvinen på 16–20 prosent. Vinen blir så lagret og modnet i fat i de store lagringshusene, for noen typer i mange år. Deretter blir tappet på flaske som igjen har et lagringspotensiale, for Vintage Port i flere tiår.

Druer.

Man kan bruke over hundre forskjellige druesorter til portvinsproduksjon. Men det er bare fem typer som man egentlig bruker. Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz Touriga Francesa, og Touriga Nacional.

Portvinshistorie.

Portvin blir som sagt produsert i Duroregionen i Portugal. Det har vært dyrket vin i Douro-dalen siden Romertiden og mest sannsynlig lenger enn det. Vinen ble transportert ned Douro-elven  som munner ut i Atlanterhavet ved byen Porto. Og derav navnet portvin.

Ved uavhengigheten fra Spania i 1668, ble det riktig fart på salget av portvin. De tradisjonelle båndene mellom England og Portugal igjen forsterket. Og kombinert med engelskmennenes handelsboikott mot franskmennene i 1678, begynte engelske handelsmenn begynte å engasjere seg sterkt i portvinshandelen. Fortsatt den dag i dag bærer mange av de viktigste portvinshusene engelske navn. Og ikke bare engelske for den del. Også et norsk portvinshus fantes. «Wiese & Krohn» ble etablert i 1865 av Theodor Wiese og Dankert Krohn.

I de neste hundre årene ble omtrent 90% av all vin som ble eksportert fra Portugal sendt til Storbritannia. På denne tiden hadde de engelske handelsmennene nesten en monopolstilling. Noe som ble grundig endret i 1755 da Lisboa ble rammet av et enormt jordskjelv som tok livet av nesten femtitusen mennesker. I forbindelsen med gjenoppbyggingen av byen, innførte portugiserne rekke handelsmonopol. Blant annet et monopol på all handel med Douro-vin. Engelskmennene ble selvfølgelig pottesure. Det er ikke gøy å miste monopolet på en gullgruve. Omtrent samtidig, i 1756, ble Douro-dalen etablert som en vernet region og appellasjon . Noe som gjør den til en av de eldste vinregionene i verden. Bare Tokaji og Chianti er eldre.

Portvinstyper

Portvin defineres etter et spesielt graderings system. Graderingssystemet, går fra A til F , med A som beste kvalitet, og er basert på et poengsystem. Portvin er ofte en blanding av flere druesorter, i mange tilfeller så mange som fem til ti forskjellige. Vinen kan være både rød og hvit. Vinen har derfor stor variasjon i farge. Her er de mest vanlige.

  • WhitePortvin fra grønne druer. Gylden. Finnes i søte og tørre utgaver. De tørre utgavene brukes som aperitif, og er dessverre vanskelig å oppdrive i Norge.
  • RubyYngste type portvin, kun lagret to–tre år på fat. Laget av simplere druer, skiftende kvalitet.
  • Tawny Har vært lagret i mange år på fat, og er oftest en blanding av flere årganger. De vanligste kategoriene er 10, 20, 30 og 40 år gammel. Dette er riktignok kun et “gjennomsnittstall”, og henviser mer til stilen enn nøyaktig lagringstid. Rødbrun farge, de eldste er brunere.
  • Colheita Årgangsmerket Tawny fra ett spesielt bra år. Lagret minst syv år på fat.
  • Late Bottled Vintage Også fra én årgang, men vinen lagres lengre på fat enn Vintage portvin. Den er derfor oftest drikkeklar når den kommer på markedet.
  • Vintage Portvin fra ett enkelt år, lagres i kort tid på fat. Modner videre på flaske og kan gjerne lagres i flere titalls år. Mørkere på farge enn tawny.

Noen fantastiske fra Taylor´s

Taylor’s 20 Years Old Tawny. Portugal, Douro. Pris kr. 550,- Poeng 88/100

Druene er Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Roriz, Tinta Barroca. Vakker gyllen rødbrun farge. Frisk duft av nøtter, plommer og honning. Smaken har en helt fantastisk fylde, god frisk sødme. Lever riktig bra opp til duften. Elegant frukt. Bra syre og en lang mjuk ettersmak. En vin som kan brukes til dessert eller lange diskusjoner mørke høstkvelder. Forøvrig, visste du at man kan åpne en flaske portvin, drikke et glass, sette i korken og stille vinen i kjøleskapet og vente et halvt år før du smaker på den igjen? Dette er et riktig bra kjøp.

Taylor’s Late Bottled Vintage 2013. Portugal, Douro. Pris kr. 194,90 Poeng: 90/100.

Druene er Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barocca, Tinta Cao. Tilsatt druebrennevin. En dyp mørk rød farge. Herlig duft av mørke bær, krydder, nøtter og små hint av fat. Stor fylde, frisk og vinen lever virkelig bra opp til duften med . Perfekt balansert sødme og syre. En varm, frisk ettersmak. En vin som kan nytes sammen med dessert, ost og til kos. Her er det mye vin for pengene. Løp og kjøp.

Taylor’s Reserve Tawny Port. Portugal, Douro. Pris kr. 490,- ( 1 liter) Poeng 93/100

Vinen ble laget til Taylor´s 325-årsjubileum. Druene er Tinto Cão 20%, Tinta Roriz 20%, Tinta Barroca 20%, Touriga Nacional 20%, Touriga Franca 20%. Fin rødbrun farge. Lekker duft av rosiner, fiken, mørk sjokolade og litt plommer. Fantastisk duft med god sødme. Meget bra balansert og lever meget bra opp til duften. En helt fantastisk ettersmak. Denne vinen brukes til kos. Løp og kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.