POPULÆRE PROSECCO

Foto: Palmer
Foto: Palmer

 

Inviter venner til et uhøytidelig prosecco-party. Med gode venner, bobler i glasset og noen smaksrike munnfuller er festen vellykket før den har begynt.

Av Linda Bergman

En boblende festkveld trenger verken være posh eller påkostet.
 Vi nordmenn har fått øynene opp for italienske musserende og salget av prosecco har hatt en eksplosiv økning de siste årene,
det samme gjelder kvaliteten. Boblene lages på tankmetoden,
noe som er en enklere og mindre kostbar prosess enn den som brukes på champagne. Vinen blir ikke like komplisert, men god, frisk og leskende. Prosecco er også et langt rimeligere alternativ og dermed blir terskelen lavere for å unne seg litt sprudlevin. Det er kanskje derfor ikke så rart at prosecco er førstevalget til mange i den yngre garde. Musserende vin er unektelig litt ekstra feststemt. I tillegg skjerper vinen smaksløkene og virker appetittvekkende. Prosecco forbereder rett og slett munnen på mat, så hvorfor ikke gjøre som italienerne å servere litt antipasti til den boblende aperitivoen. I Italia er det vanlig å servere musserende som aperitivo til litt god ost, oliven og spekemat før måltidet. Er du ekstra lur kjøper du inn så mye godsaker at det ikke er nødvendig med noe annet måltid. Grisini med spekeskinke er en god snacks som ser litt imponerende ut selv om den er superkjapp å lage. I tillegg til å skape en sprudlende stemning kan du imponere med litt prosecco-kunnskap.

Prosecco lages i vakre Conegliano-Valdobbiadene og appelasjonene for prosecco i Veneto, nordøst i Italia. Valdobbiadene ligger omtrent halvannen times kjøretur fra Venezia og er med et svært kupert landskap og stupbratte vinmarker en fantastisk vakker vinregion. Inntil for noen få år siden var prosecco navnet på druen bak de italienske sprudlevinene, i tillegg til å være navnet på selve vinen og området prosecco kommer fra. Men etter hvert begynte produsenter over hele Italia, ja til og med fra andre land, å kalle sin vin for prosecco. Dermed fikk festboblende et nytt beskyttende regelverk i 2009. Kjerneområdet Prosecco Superiore DOCG ble dannet og DOC-området for prosecco utvidet. Samtidig ble det bestemt at druen prosecco må kalles glera når den produseres utenfor det klassifiserte området eller til vin som ikke dekkes av lovverket.

Terre di San Venanzio er et moderne og fremadstormende proseccohus i Valdobbiadene som lanserte sin første prosecco i 2007. I høst kom deres prosecco inn i våre norske polhyller og den har allerede blitt et populært valg. Vinen er leskende og slank med dufter av epler, sitrus, pærer og blomster. Den har en lett sødmefull, men frisk fruktighet og et deilig innslag av mandler i avslutningen.

Godt Drikke kommer med en anmeldelse av vinen mandag den 21 oktober.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.