Familien Brunel har dyrket vin i det sydlige Rhône siden det 1700 århundre. Det var også på den tiden de kjøpte den første parsellen av biskopen i Avignon.

I 1954, ble Les Cailloux grunnlag av Lucien Brunel. Navnet på domenet kommer fra cailloux roulés, de store gyllene steinene i området. I 1971 overtok sønnen André Brunel. Selv om

André Brunel

Les Cailloux var kjent som en god og pålitelig produsent, så var det André Brunel som tok Les Cailloux inn i eliteklassen av produsentene i Chateauneuf du Pape. Det var han som innførte den strenge kontrollen av dyrkingen av druene i vinmarken med mindre utbytte men med en fantastisk kvalitet. Han var den første i Chateauneuf du Pape som sådde gress mellom rekkene av vinstokker og fjernet all bruk av kjemikalier i vinmarkene. Samtidig så utstyrte han kjellerne med moderne utstyr.
Det var også André Brunel som føyde hovedparten av de 40 hektarene vinmark de eier i Côte du Rhône, de 30 hektarene i IGP Vaucluse Vins de Pays til de 20 hektarene i Chateauneuf du Pape.

Fabrice Brunel

Fabrice Brunel

Det ville ikke være underlig om Fabrice Brunel ville ha vært nervøs den dagen hans far ringte ham og spurte om han var klar til å komme hjem etter ti år i Paris. Om ikke, så ville han selge.

-Det var det ikke noe valg, forteller Fabrice Brunel til Godt Drikke en varm sommerdag i Oslo. Så i 2013 fulgte han i sin fars fotspor som den 8. generasjonen vinmaker og som 4. generasjon på Les Cailloux. Alt selvfølgelig nøye overvåket av pappa Brunel.
-Egentlig ville han vel ha noen til å svare på telefon og email, sier Fabrice med en glad latter.
-Han var lei av kontor og administrasjon og ville tilbringe mer tid i vinmarkene. For min far er en fantastisk dyktig bonde.
-Jeg visste egentlig ikke så mye om vinproduksjon da jeg kom hjem, men med det superteamet som fulgte meg opp, var det ikke så vanskelig, forteller Fabrice. Han slapp sin første egne produksjon i 2015 med blant annet Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2015 som har fått helt fantastiske tilbakemeldinger.

Framtiden er spennende.

-Vi har i Chateauneuf du Pape 4-5 store parseller samt 10-12 små. Det gir oss muligheten til å begynne med en del mikroproduksjon fra de enkelte små parsellene på 3-4000 flasker. Med andre ord, gå tilbake til de opprinnelige produksjonsmetodene som var i Chateauneuf du Pape før. Men med moderne teknikk og ny kunnskap.

En vinsmaking utenom det vanlige.

Patrice Brunel var i Oslo for noen dager siden og presenterte en rekke vin fra Domaine Les Cailloux. Den meste spennende vinsmakingen jeg har vært med på så langt i år.

Dom. André Brunel Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue 2015, Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Rhône. Pris kr. 164,90 Poeng: 86/100

Druene er Syrah 10%, Grenache 85%, Mourvèdre 5%. Fin, litt ung rød farge. Duft av røde bær, krydder og en anelse kjøtt. Frisk med en bra fylde på smak. Lever fint opp til duften med en meget bra balansert syre og sødme. Bra tannin en fin ettersmak. Passer bra til grilla lam. Meget bra kjøp.

Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2014. Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Poeng 89/100

Druene er 65 % grenache, 20 % mourvèdre og 15 % syrah. En middel dyp rød farge. En bra duft av bringebær, kirsebær og hint av krydder og urter. Frisk og fyldig smak, bra syre og sødme. Lever bra opp til duften med hint av fat. God ettersmak. Egentlig en elegant vin på tross av at 2014 var et riktig dårlig år for Rhône vinene.

Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2013. Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Pris kr. 349,90 Poeng 92/100

Mourvèdre 20%, Syrah 15%, Grenache 65%. Mørk rød farge med et lite brunt skjær. Veldig bra duft av røde og mørke bær, fint hint av krydder. Smaken er fyldig med en virkelig god munnfølelse. Bra frukt og meget bra balansert. God tannin, en riktig bra ettersmak. Vinen til vilt. Løp og kjøp.

Brunel Les Cailloux Cuvée Centenaire 2006 Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Poeng 93/100

Rødbrun på farge. En fantastisk duft av blåbær, svisker, rosiner og det bitte lille hintet av papir. Og det siste er ikke negativt ment. Smaken har en meget bra fylde, silkeaktig med noe frukt. Hint av sjokolade og kaffe. Mild tannin. En fantastisk ettersmak.

Brunel Les Cailloux Cuvée Centenaire 2010. Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Pris kr. 1099,- Poeng 94/100

Druene er Syrah 5%, Grenache 80%, Pinot Meunier 15%. Fin rød farge med et bitte lite brunt skjær. Duften er en god opplevelse i seg selv, med jordbær, svisker og hint av kjøtt og fat. Farlig å snuse på, for man kan ende opp som oksen Ferdinand  under korkeiken. Smaken har en helt fantastisk fylde, perfekt syre og sødme, mild tannin. Her finner man plommer, hint av svisker og riktig solmodne kirsebær. Ettersmaken er som en lang drøm som man håper aldri tar slutt. En vin som kan brukes til storfekjøtt og sammen med venner man er virkelig glad i. Vinen var ukens vin i Godt Drikke.

Brunel Les Cailloux Cuvée Centenaire 1998. Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Poeng: 97/100

Av denne vinen finnes det bare 62 flasker igjen. Og jeg var så utrolig heldig å få smake flaske nummer 63. Ikke er det bare den beste Rhône vinen jeg noen sinne har smakt, den har også en helt utrolig vakker farge. Dyp rød med en fin brun kant. Duften vil for min del gå over i historien med sine veldig modne kirsebær, moden rød og mørk frukt og den lille anelsen av jord. Smaken er et helt kapitel for seg selv. Fylde, frukt og den perfekte syre og sødme. En riktig elegant mild tannin. Ettersmaken er god. Veldig, veldig god. Og som holdt seg lenger enn noen ettersmak jeg har smakt tidligere. Den eneste feilen med denne vinen, er at man ikke kan få fatt i mer av den.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.