Pressemelding.
Brennevinstilhengerne er ikke bortskjemte med mange nyhetslanseringer på polet. Nye produkter er gjerne velprøvde favoritter med en ny vri. Nå stiller imidlertid yngre tilhengere helt andre krav. De er opptatt av reelle nyheter og at råvare og smak skal ha en historie.
Brennevin fra Peru er det nye.
Da polet gjorde en markedsundersøkelse blant brennevinsdrikkerne i 2015 var det særlig tre trekk som beskrev de yngre brennevinsdrikkerne godt: De er mer opptatt av smak, de er mindre merkelojale og de er opptatt av nyheter. I tillegg er de i større grad villige til å utforske nye kombinasjoner og de vil at smaken og råvarene skal ha en historie. (ref. vinmonopolets markedsrapport 2015).
En av de tydelige trendene innen mat og drikke er søramerikanske smaker generelt og Peru spesielt. Dette er noe av bakgrunnen for at polet nå lanserer to helt nye piscoer fra Peru i sitt basissortiment. Tacama Demonio de los Andes til kr 455,- er den ene av disse.
Historisk eksport
Allerede på 1600-tallet ble det laget vin i Peru og rundt år 1700 ble destillasjon av vin til pisco satt i system. Det ble en populær eksportartikkel til de spanske koloniene, spesielt California under gullrushet. Navnet på destillatet kommer fra ”piskku” som betyr fugl og stammer fra havnebyen Pisco som var full av sjøfugler.
Bare smak fra druer
Druekarakteren i pisco skal være gjenkjennelig og bare vin av godkjente druer kan brukes til destillering. For å få en så ren, fruktig og aromatisk pisco som mulig, avstilkes druene før pressing og vinen gjæres tørr. Verken vann eller sukker er lovlige tilsetninger for å justere smaken og styrken på brennevinet. Det er heller ikke tillatt med eiketønner under modningen, som skal være minst 3 måneder i nøytrale tanker av glass eller stål.
Det er tre hovedtyper av pisco; Puro som er en endruepisco, Acholado som er laget på en blanding av druer og Mosto Verde som er destillat av delvis gjæret druemost. Puro er den reneste og edleste av de tre. Også i Chile produseres pisco, men reglene her er noe friere. Blant annet tilsettes vann.
Tacama
Produsenten Tacama står bak den ene av to pisco i Norge. De holder til i den øvre delen av Ica Valley, ca 250 km sør for hovedstaden Lima. Vingården er en gammel Hacienda med egen kirke og stall for arbeidshestene. Tacama var første vinmark i Peru, plantet rundt 1540. Vinhuset Tacama har nå 250 hektar vinmark. Jordsmonnet av ulike steinarter og sand er resultatet av årtusener med avleiringer fra Andesfjellene. Høy beliggenhet, sommertemperatur rundt 30 grader og kjølige nattevinder gjør dyrkingsforholdene ideelle for kvalitetsdruer.
Hva skal du bruke Pisco til?
Supre, friske drinker som klassiske Pisco Sour og Pisco Punch.
PISCO SOUR
-
3 deler Pisco Tacama Demonio de los Andes Italia
- 1⁄2 til 1 del limejuice (mer lime gir tørrere Sour)
- 1 til 2 teskjeer sukker ( evt. 1⁄2 del nøytral sirup)
- 1 eggehvite
- 2 til 4 dråper Angostura (spar evt. noe til dandering)
Shake kraftig med is. Server i et Cocktail Tumbler glass, evt. dash Angostura dråpene på toppen.
Det sies at den originale oppskriften på Pisco Punch fra den berømte 1900-talls baren Bank Exchange i San Fransisco skal lages med pisco av Italiadruer:
PISCO PUNCH
- 2 deler Pisco Tacama Demonio de los Andes Italia 3⁄4 del ananassirup
- 2 deler ananasjuice
- 1⁄2 presset sitron
- 3 dråper Angostura bitter Isbiter
- 100g eller en kopp ananaskuber
Fyll et glass med is, tilsett Pisco, juice, sirup og rør godt. Tilsett ananaskubene til slutt.I oppskriftene her kan 1 del erstattes med 1 cl.