Piemonte, Italias mest spennende vindistrikt.

Piemonte chardonnaPiemonte er kanskje et av Italias mest spennende vindistrikt og dermed et av de meste spennende vindistrikt i hele verden.

Personlig mener jeg det er på grunn av Nebbiolo-druen som er grunnlaget for de store vinene fra Barolo og Barbaresco. Men Piemonte er så mye mer enn de vinen.

Distriktet grenser opp til Frankrike og Sveits og er vakkert omkranset av alpene. Piemonte betyr jo ”for føttene av fjellene.”

Historie.

Augusta Taurinorum, eller Torino
Augusta Taurinorum, eller Torino

Området har vært bebodd siden slutten av den yngre steinalder. Etter at isen trakk seg opp i Alpene, og vi nordmenn løp som gale etter isen nordover, var det keltisk-liguriske grupper som taurinere og salassere som slo seg ned i området. De ble etterhvert fortrengt av romerne som grunnla kolonier som Augusta Taurinorum ,dagens Torino og Ivrea. Men, det var først da romerne trakk seg tilbake etter romerikets oppløsning at Piemontes selvstendige historie begynte. Først selvfølgelig med en rekke folkegrupper som vandret frem og tilbake. Det var jo en tradisjon for det i Europa. Senere ble det et lite langobardisk fyrstedømme. Helt til det ble en del av Savoia i 1046 med hovedstaden i Chambéry, som i dag er en del av Frankrike. Da grevene av Savoi plutselig ble hertuger i 1416, flyttet de hovedstaden til Torino. Og hva var vel en hertug om han ikke kunne føre en rekke kriger? Så Piemonte ble vekselvis erobret av Frankrike og Habsburgerne.  Helt frem til 1718. Da klarte hertugen i Savoia å forene Piemonte og Sardinia og mottok kongeverdigheten to år senere som nådehandling av den tysk-romerske keiser i Wien. Keiseren var vel på et godt humør den dagen. Men, hvor lenge fikk folket i Piemonte være i fred og dyrke sin vin? Ikke lenge, for i 1798 dukket Napoleon opp og mente at folk, fe og fjell tilhørte ham. I 1814 ble Piemonte en Østerriksk vasallstat. Først ved Wienerkongressen i 1815 fikk Piemonte-Sardinia også Republikken Genova for å styrke den som barrierestat mot Frankrike. Dette kongedømmet, med sin hovedstad i Torino, ble kalt kongedømmet Sardinia. Dumt av Østerrikerne, for Kongedømmet Sardinia var springbrettet for Italias samling i 1859–1861.

Og i dag, er Piemonte blant de rikeste regionene i Italia. Selv om noen av Italias største industrier, så som Fiat, Ferrari, Olivetti og Lancia holder til i Piemonte, så er det fortsatt landbruket som er distriktets ryggrad. En glimrende beskrivelse av det, er historien om kylling Marengo.  Altså, dagen før det blodige slaget ved den lille byen Marengo 14. juni 1800, stod Napoleon med sin hær klar til angrep. Siden de var franskmenn, hersket det kaos rundt matfatet og det var umulig å finne frem til kjøkkenvognene. Kokken måtte improvisere for generalene og førstekonsulen. Han måtte stjele noen høns og kalte retten for «Kylling Marengo». Etter det storslåtte måltidet kunne kokken nyte begunstigelse hos Napoleon. Så hva mer har dette med Piemonte å gjøre?

Historikere er enige om at denne beretningen er ganske korrekt, men mener at æren for denne opprinnelige, genuine retten, må komme fra en ukjent fattig bondekone fra Piemonte som tilberedte hønsene i all enkelhet slik skikken var på stedet, nemlig med smør, olje, muskat, vin, mel, og persille. Flere varianter av denne berømte retten finnes i dag. Men se det: Fordi kokken hadde mistet oversikten over og maten sin i kaoset, måtte han bli en hønsetyv og til og med finne noen beskjedne ingredienser for å piffe opp hønsegryten. Om han rappet oppskriften eller fikk noen enkle råd på det lokale steder sier ikke historien noe om. Det som er sikkert, er at tilberedningen er piemontesisk. Sammensetningen ble et uforglemmelig festmåltid blant de høye herrer og det samme kan sies om hønseretten som har føyet seg inn et sted i den «store» historien.

Oppskriften.

K
Kylling Marengo

Ingredienser

 

 • 2 stk hel kylling
 • 2 ss olje
 • 6 stk sjalottløk eller:
 • 1 stk løk
 • litt frisk persille
 • 0.5 fl tørr hvitvin evt. tilsvarende mengde kyllingbuljong + saft av 1/2 sitron
 • 1 bokser hermetiske tomater
 • salt og pepper
 • 6 stk kreps evt. krepsehaler
 • 250 g sjampinjonger
 • noen loffskiver
 • poteter eller ris

Fremgangsmåte

Del hver kylling i 8 biter. Varm olje i en gryte og ha i kyllingstykkene. La dem bli gyllenbrune. Tilsett finhakket sjalottløk og persille og stek litt videre. Tilsett hvitvin og mosede tomater. La retten trekke ved svak varme i ca. 1/2 time. Smak til med salt og pepper. Anrett kyllingstykkene på serveringsfat eller tallerken, og pynt med kokt kreps, stekt sjampinjong og gjerne smørstekte hjerter av loff, stukket ut med pepperkakeform. Server med poteter eller ris.

Men, hva har dette med vinen i Piemonte å gjøre? Absolutt ingen ting. Dette er bare for vise det mangefasetterte Piemonte. Men, slutt å mas. Her kommer noe om vin.

VinKnallkjoep-fra-Piemonte

Over halvparten av Piemontes sjuhundre km² vinmarker bærer kvalitetsklassifiseringen Denominazione di Origine Controllata (DOC), og regionen har i tillegg en tredel av alle Italias Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) – den høyeste kvalitetsklassifiseringen i Italia.

Vinene er som sagt basert på den berømte druetypen Nebbiolo. Den høstes sent, helt mot slutningen av høsten. Navnet  Nebbilo menes visst nok å stamme fra ordet danebbia  som betyr tåke. Og tåke er det i Piemonte om høsten.

Barolo.

De mest berømte vinene kommer som sagt, fra Barolo og Barbaresco.  La oss se litt på Barolo først. Druen er Nebbiolo men man får lage vin av de ulike variantene av druen som Michet, Lampia og Rosé. Vinen må ha en minimum alkoholprosent på 13. Og den får ikke selges før etter måneder med lagring og tidligst etter første januar to år etter innhøstingen av druene. Og i løpet av de to årene, må den ha ligge minst 12 måneder på trefat. Skal det bli ennå bedre, må den ha 48 måneders lagring, hvorav 24 på trefat, og da kan vinen få betegnelsen «Riserva».

Det er for Barolo DOCG kun tillatt med et utbytte på 56 hektoliter per hektar. Det vil si, 52 hl etter lagring.

Det er elleve kommuner som får  produsere Barolo viner.  Etter min mening er de vikitgste Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Monforte og Serralunga d’Alba.

Barolo
Barolo

Kommunen Barolo,

er der det historiske grunnlaget for dagens Barolo ble lagt av slekten Marchesi Falletti. De regjerte på slottet Castello di Marchesi, og det er her vinen har fått sitt navn og rykte dea. Dagen kommune har ca. 13 prosent av den samlede produksjonen. Marchesi di Barolo er en anerkjent produsent i kommunen som blant annet eier den berømte vinmarken Cannubi.

La Morra,

ligger i den nordvestlig delen av Barolodalen. De  står for den største vinproduksjonen i distriktet med 31 prosent. Vinene fra La Morra karakteriseres som en av de letteste av vinene fra de fem hovedkommunene. En av de mer anerkjente produsentene i kommunen er Elio Altare.

Castiglione Falletto,

ligger i Serralungadalen mellom La Morra og Serralunga d’Alba. Dette er den minste av de fem hovedkommunene og har en samlet produksjon på 10 prosent av totalen. I denne kommunen ligger noen av Barolos fineste vinmarker; Rocche, Villero, Monprivato og Bric del Fiasc. Dette er vinmarker som i Frankrike ville fått benevnelsen cru.

Serralunga d’Alba

Serrlunga d`Alba
Serrlunga d`Alba

utgjør Barolos østlige del og står for ca. 16 prosent av den samlede produksjonen. Vinmarkene i den nordlige halvdelen av kommunen eies nesten utelukkende av den store produsenten Fontanafredda, og disse markene produserer ca. 70 prosent av all Barolo i kommunen. Fontanafredda produserer over 6 millioner flasker vin. Med andre ord ca. 750 000 flasker Barolo per år. Produsenten eksporterer til hele verden, også Norge, der blant annet deres Nebbiolo Langhe DOC har høstet stor anerkjennelse.

Kommunen Monforte d’Alba,

ligger sør for Castiglione Falletto, og står for 17 prosent av den samlede produksjonen i Barolo. Vinene fra denne kommunen er mørkere og kraftigere enn de nordvestlige kommunene. Store produsenter i Monforte d’Alba er bla. Aldo Conterno og Giacomo Conterno.

Det finnes 259 forskjellige baroloviner på Vinmonopolet fra under 80 kroner og opptil 4300 kroner. Noe for alle lommebøker. Du finner listen med barolo her .

Barbaresco noen andre kommuner, samt litt om kaker, kommer i morgen.

4 KOMMENTARER

 1. var i Piemonte (Alba, Barolo, Barberesco) i slutten av august 2014. Et herlig sted med mye god vin og god mat. Koste oss veldig. Liker godt denne siden

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.