I Norge selges mer enn 60% av all vin på boks. Det er bare USA og Frankrike som drikker mer pappvin per skalle enn oss.

Det har skjedd noe med pappvinen de siste ti, tolv årene. Der man før tenkte billig vin og design, så fyller de fleste importører i dag bedre vin i boksene. Det er ingen tilfeldighet at 400 kroners grensen for lengst er sprengt og i visse tilfeller både fem og sekshundre kroners grensen også.

Pappvin er ferskvare og ikke en vin som skal lagres. Rent faktisk er det såpass mye ferskvare at du bør se på tappedatoen på boksen. Er den eldre enn fire måneder, så bør du kanskje se etter en annen boks. Ikke det at vinen er ødelagt, men kvaliteten på vinen kan være dårligere.

Som Godt Drikke har skrevet tidligere, så bør all pappvin oppbevares i kjøleskapet. Uansett om det er rød- eller hvitvin. Ene og alene for at holdbarheten blir bedre. Varme tar livet av fruktighet og andre smaksaromaer i vinen, noe som ikke skjer om vinen står kjølig. Ta heller ut rødvinen en stund før den skal drikkes og tapp den på en karaffel og la den få rett temperatur. Og så helt til slutt. En bag in box som er åpnet, bør brukes i løpet av cirka tre uker.

Det ble testet 17 forskjellige bokser. Bare de med seks og fem på terningen, presenteres her.

Faustino Tempranillo, Spania. Pris Kr. 429,90

Fargen er like rød som en elegant nissedrakt. Bra duft av mørke bær og noe fat. Smaken lever fint opp til duften med sine mørke bær og fat. God balanse mellom syre og sødme.  Riktig flott ettersmak. Passer fint til lam eller bare som kos. Meget godt kjøp.

Cantina Rossa Montepulciano d`Abruzzo 2016. Italia, Abruzzo. Pris kr. 419,90

Det har skjedd noe med pinnenvinen. Ikke bare det at den har blitt økologisk, nå har den også fått tilbake noe av det den hadde for tre, fire år siden. Borte er det litt kvalme søte og tilbake er den faste strukturen og elegansen som pinnenvinen var kjent for. Fin mørkerød farge. Bra duft av mørke bær og urter. Små hint av blomst. Smaken er fast, frisk med bra fylde. Riktig god balanse mellom syre og sødme. Lang ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt som f.eks ribbe. Meget bra kjøp.

Signature Series Figli Luigi Oddero Piemonte Rosso 2015. Italia, Piemonte. Pris kr. 449,90

Mørkerød med et blålilla skjær. Dufter av både røde bær og kirsebær. Hint av urter. Smaken lever fint opp til duften, med en frisk og fyldig munnfølelse. Bra balanse mellom syre og sødme. God ettersmak. Passer til både svin og lam. Meget bra kjøp.

Meinklang Burgenland Red 2016. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 459,90

Vinen er spontangjæret og ufiltrert. Noe den disete røde fargen bærer preg av. Duften har bær, urter og papir. Jo, den dufter litt papir som faktisk er helt nydelig. Vinen har en god fylde, fruktig og bra balansert syre og sødme. En lang og god ettersmak. Passer glimrende til storfe og fredsommelige samtaler. Meget godt kjøp.

Les Rives d’Alcion 2016. Frankrike, Rhône Sør, Vaucluse. Pris kr. 399,90

Blårød farge. Duft av mørke bær og urter samt det lille udefinerbare som er sjarmerende. Smaken har bra fylde, frisk og samme mørke bær som i duften. Bra balanse og bra tannin. Hel ok ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt. Prisverd.

Espelt Old Vines Garnacha 2016. Spania, Catalonia. Pris kr. 409,90

Blårød på fargen. Dufter av moden mørk frukt og en anelse lakris. Lekker duft. Smaken er rund og bløt. Fin frukt og en meget bra balanse. Fin ettersmak. Dette må være julens kose vin, selv om den nok vil kunne brukes til lam og lyst kjøtt også. Riktig bra kjøp.

Villa Borghetti Valpolicella 2014 Italia, Veneto, Valpolicella. Pris kr. 429,90

Fin rød farge. Bra duft av røde bær og tre. Smaken er frisk med samme røde bær som i duften og med hint av urter. Bra syre og sødme. Bra ettersmak. En vin som kan brukes til både kos og lette retter med lyst kjøtt. Bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.