Av Linn Johnsen.

Endelig er lammesesongen i gang.

Eller fåresesongen om du vil, men det er vel slik at mange av oss bruker det snillere lammekjøttet enn fårekjøttet også til får-i-kål. Kokt kål, svart pepper og lammekjøttet gir en distinkt smak som krever sitt fra vinen. Syren som kan skjære gjennom fettet, fylden som kan hamle opp med kjøttet og frukten som kan balansere det hele, og selv om mange kanskje ville gå for en litt fyldigere hvitvin, synes jeg noe med mer tanniner i gjør seg godt.

Linn Johnsen er en av Norges beste vinbloggere. Du kan lese mer av henne på hennes egen blogg, Linn Johnsen vinstudinen, eller følge henne på Facebook.

Jeg velger meg oransje.

Nå er ikke oransje en opplest og vedtatt kategori, men la oss kalle hvitvin med noe utvidet skallkontakt for oransjevin for letthets skyld. Vinene øker i popularitet, og spesielt fordi de er utrolig matvennlige. Lurer du på hva du kan ha til maten, vil noe med skallkontakt ofte være løsningen. Fargen trenger heller ikke være knall oransje, men er ofte dypere enn hvitvin uten skallkontakt. Det gjelder også for vinen jeg har valgt i år. Hvis du vil vite mer om hva oransjevin egentlig er, kan du lese en av mine mest populære innlegg om akkurat dette her.

Vinmaker Tom Lubbe holder til i sør-vest Frankrike og lager vel noen av de mest seriøse oransjevinene på markedet. Hans Matassa Cuvée Marguerite finnes beleilig nok i bestillingsutvalget hos Vinmonopolet, og på Grünerløkka der jeg bor hender det også at den er hyllevare. Marguerite er en blanding av ulike muskatt-druer og en dose macabeo og viognier og alle er fra gamle vinstokker som gir en solid konsentrasjon. Sammen med fruktige toner av modne appelsiner og stenfrukt henger det ved en en forsiktig floralitet. Men litt duft av appelsinblomst har ikke skadet noen så langt. Friskheten og de fine tanninene bør fint hamle opp med fettet i får-i-kålen, og vinen er faktisk så god at du kan drikke den uten den deilige høstretten også.

Til 289,90 kroner er dette ingen billig affære, men min erfaring er at man kommer langt med en flaske når den har en såpass god smakskonsentrasjon.

Jeg synes godt vinen kan få en liten sleng i karaffelen før servering, og at temperaturen ikke bør være for kald.

Hva drikker du til årets får-i-kål?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.