Om man er glad i vin, så er Portugal et av de mest spennende vinlandene for øyeblikket. Og da tenker jeg ikke på portvin, men på landets svakviner.

Fordelen for oss som er glad i vin, er at Portugal fortsatt ikke har blitt «trendy.» Noe som betyr at man kan få mye kvalitet for pengene. Og er man rimelige nysgjerrig og åpen for nye opplevelser, så vil man kunne oppleve vin som er laget på lokale druer og som ikke finnes i noe annet land. Og bare det, gjør Portugal til et spennende vinland.

De siste årene, har det også kommet flere unge produsenter. Produsenter som tørr søke seg tilbake og lage vin som er stedstypiske og ikke billige kopier av franske eller spanske viner.

Hvitvin.

En av disse unge, er Luis Seabra. I flere år jobbet han som vinmaker for vin- og portvinsprodusenten Niepoort. Men han ville noe helt annet og i 2012 tok han steget og etablerte vinfirma Cru – «rå» på portugisisk.

For noen år siden fortalte han avisen DN han ville lage viner som forteller hvor de kommer fra, Fra hvilken vinmark, og med minimal intervensjon. Viner som er ærlige, rene og rå. Og jeg kan bare si at han lykkes og lager noen helt fenomenale viner som man bør kaste seg over ved første og beste anledning.

Luis Seabra Xisto Cru 2015. Portugal, Douro. Pris kr. 329,- Poeng 93/100

Jeg ga 2014 årgangen 93 poeng, men denne årgangen er slettes ikke dårligere. Og jeg blir like lykkelige når jeg smaker denne.

Druene er Gouveio 5%, Côdega do Larinho 15%, Rabigato 70%. Lys strågul med et bittelite grønt skjær. En fantastisk duft av vått fjell, blomster, sitrus og et lite hint av eple. Vinen er frisk, nydelig fylde med en fantastisk munnfølelse. Selv om det er høy syre, så er den perfekt balansert med sødmen i vinen. En lang, tørr ettersmak. Passer til skalldyr i de fleste varianter. Om jeg skal si noe negativt om denne vinen, er at flasken blir altfor fort tom. Meget bra kjøp.

En annen hvitvin som er virkelig verd å legge penger på er:

Casa de Mouraz 2015. Portugal, Beiras, Dão. Pris kr. 179,90 Poeng 90/100.

En økologisk vin laget på Fernão Pires 25%, Encruzado 25%, Bical 25%. Gulgrønn farge. En lekker duft av varm sommerdag med epler, sitrus og små streif av urter. Smaken er frisk, fyldig og fruktig. En virkelig fin munnfølelse. Bra balanse og en god ettersmak. Glimrende til kos men fungerer veldig bra samme med skalldyr. En ekte løp og kjøp vin.

Aveleda Alvarinho 2017. Portugal, Minho. Pris kr. 135,-  Poeng 87/100

Druen er som navnet på vinen sier, 100% Alvarelhão. En drue man først og fremst finner i Galicia i Spania og i det nordlige Portugal. Vinen har en fin lysegul farge med et lite grønt skjær. God duft av grønne epler, sitrus og det lille udefinerbare. Frisk, fruktig  med bra fylde Virkelig godt balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. Passer glimrende til grillet fisk og ferske reker. Til den prisen, ta en kasse til sommerfesten. Meget bra kjøp.

Rødvin.

Det er ikke lenge siden jeg omtalte Julia Kemper. Og det er ikke uten grunn at hun blir betraktet som en av Portugals mest spennende vinprodusenter.

Første gangen jeg hørte om Julia Kemper, var gjennom den engelske vinskribenten Jamie Goode. Og han var så begeistret for vinene til Julia Kemper som nå en engelskmann kan bli. Og jeg forstår Jamie Good sin begeistring. Derfor en reprise på mine anmeldelser av hennes viner.

Julia Kemper Vinhas Selecionadas. Portugal, Beiras, Dão. Pris kr 179,90 Poeng: 88/100

Druene er Alfrocheiro Preto 25%, Jaen 25%, Tinta Roriz 50%. Mørk rød farge. Duften er hva Benny Andresen beskrev i Svantes viser som en snerle duft. Bestående av mørke bær, frukt og en anelse urter. Smaken er frisk, bra fylde og en fin munnfølelse. Riktig bra balanse mellom syre og sødme. Mild tannin. En veldig bra ettersmak. En vin som passer glimrende til vilt og kos. Meget bra kjøp.

Julia Kemper Aragonez 2012. Portugal, Beiras, Dão Pris kr. 249,90 Poeng 90/100

Druen er Aragónez. Fin mørkerød farge. En virkelig god duft av mørke bær, plomme og en anelse krydder. Smaken har en meget bra fylde, frisk  med en virkelig bra munnfølelse. Perfekt balansert, med mild tannin. God ettersmak. En vin som vil passe glimrende til påskelammet. Meget bra kjøp.

Julia Kemper Touriga Nacional 2012. Portugal, Beiras, Dão. Pris kr. 279,90 Poeng: 93/100

En ekte wow vin. Druene er hundre prosent Touriga Nacional. Mørkerød farge. En fantastisk duft av solbær, mørke kirsebær og en anelse av blomster. Smaken er intens,  silkemyk, fyldig og frisk. Perfekt syre og sødme med fine tanniner.  Lang og flott ettersmak. På tross av kraftfullheten i vinen, så er den så absolutt en elegant opplevelse. En vin som går glimrende til rødt kjøtt. Personlig elsket jeg den som kosevin. Løp og kjøp

Foto: Casa de Mouraz

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.