Salget av øl i Norge økte i 2013 for første gang på fire år. Økningen er ikke større enn 1,5 prosent, men det skjer etter fire år med en nedgang på til sammen 12 prosent.
De mange nye småbryggeriene øker mest, med til sammen 36,8 prosent, men også mange etablerte bryggerier hadde positive tall i 2013.
– Det virker som trenden har snudd. Ølet har gjort inntog på fine restauranter og middagsbord. Stadig flere blir oppmerksomme på mangfoldet, og mange ønsker drikker med mindre alkohol enn vin, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Nome peker på to markante tendenser det siste året:
– Alkoholfritt øl og lettøl øker med henholdsvis 5,7 og 5,1 prosent. Dette er en internasjonal trend. Mange ønsker smaken av øl, men vil ha minst mulig alkohol. Sannsynligvis har det sammenheng med økt helsefokus.
Bryggeriforeningen tror potensialet for alkoholfritt og svakt øl er stort:
– Hvis bryggeriene får anledning til å utvikle nye alkoholfrie øltyper og markedsføre dem under de kjente bryggerinavnene, vil salget øke, sier Nome.
En annen tendens er økningen i salget av sterkøl. Sterkøl utgjør bare 1,3 prosent av det samlede ølsalget, men økte sin andel med hele 48 prosent i 2013.
– Dette er kostbart øl som drikkes for smakens skyld, og mangfoldet har eksplodert på noen få år. Interessen for sterkøl er uttrykk for «den nye ølkulturen», der det handler om smak og opplevelse, ikke om å drikke mest mulig, sier Nome.
Bryggeri- og Drikkevareforeningen ser optimistisk på fremtiden:
– Øl er en drikk som nordmenn har nytt i 3000 år, og nå er mangfoldet større enn noen gang. Det matcher en mat- og drikketrend der tradisjon, opprinnelse, særegenhet og betydningen av at maten er kortreist, står sterkt.
Kilde: Pressemeling.