Det er ingen hemmelighet at jeg er litt svak for det svenske bryggeriet, Gotlands Bryggeri. Noe jeg tydeligvis ikke er alene om.

Ved den tyske Meininger’s International Craft Beer Awards, løp bryggeriet avsted med en gullmedalje og to sølv. Ikke dårlig tatt i betraktning at det var påmeldt 970 øl i ulike klasser fra 28 land.

Best gikk det for Gotlands Bushveld Bulldog IPA som dro hjem gullet mens Sleepy Bulldog Summer PA samt Valkyrians Välkomst hentet sølv.

– Det er gøy at akkurat disse tre ølene settes like stor pris på av dommerne som vår konsumenter, forteller Gotlands Bryggeriets eksportsjef Stefan Kuhne i en kommentar til nettavisen Beernews.

Det var så høy klasse på konkurransen, at det sjefsdommer Christian Wolf besluttet at det beste ølene skulle testes en gang til da det var mange øl som holdt et nivå som skulle holdt til medalje. Men tilslutt var det altså Gotlands Bryggeri som løp med gullet.

Veksten i det amerikanske øl-markedet har stoppet opp.

Tall fra USA Brewers Association viser at veksten i øl-markedet har stoppet opp. Selv om det fortsatt er en liten vekst på handverksøl, er det de største mikrobryggeriene som betaler prisen på den manglende veksten. Fire av de fem største, Yuengling, Boston Beer Company, Sierra Nevada og Gambrinus mistet omsetning i 2016. Bare det fjerde største mikrobryggeriet, New Belgium, hadde en viss økning på salget.

Noen av de andre etablerte bryggeriene, mistet utrolig store markedsandeler i 2016. Bridgeport minsket sin markedsandeler med hele 25 prosent mens Left Hand og Shipyard mistet henholdsvis 11 og 8 prosent.

Bart Watson, sjefsøkonom ved  Brewers Association, tror de største mikrobryggeriene har kommet i klem mellom de største bryggeriene og de minste mikrobryggeriene.

-Butikkene og pubene er mest interessert i de lokale bryggeriene mens giganten Anheuser Busch, kjøper opp hylleplassen i supermarkedene, skriver han på hjemmesiden til Brewers Association. Men det er ikke helt svart i USA. For de mindre mikrobryggeriene i landet, økte salget med hele 27 prosent. For de som liker tall og statistikk, finner du mer her.

Heavy Metal festival med egen øl-pipeline.

I den lille landsbyen Wacken i Nord Tyskland med sine 1832 innbyggere, arrangeres det hvert år verdens største heavy metal festival. Man regner med at til årets festival kommer det mer enn 75.000 personer som skal nyte rock og ikke minst øl. I snitt drikker hver person 5,1 liter øl under festivalen. For å slippe å kjøre ut ølet med lastebil, har man til årets festival lagt en sju kilometer lang pipeline. Noe som gjør at man ikke ødelegger festivalområdet med tunge lastebiler ifølge festivalens talskvinne Fredrike Arns.

-På det viset slipper vi å organisere lastebiler som kjører flere ganger om dagen med øl, sier hun til nettsiden dw.com.

Kapasiteten på pipelinen er en øl i sekundet. Om det er nok til å slukke tørsten hos de 75.000 tilskuerne, vil man oppdage den 3-5 august. Mer om festivalen finner du her.

Forrige artikkelUkens Øl.
Neste artikkelUkens rimelige viner.
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.