I september, skrev Godt Drikke om øl i butikkene som hadde og for høy eller lav alkoholprosent på varedeklarasjonen på flaskene. Bare to av bryggeriene som har hatt øl i butikkene med en alkoholstyrke på over lovlige 4,7 prosent, må trekke sine øl fra butikkene.
Foreløpig får resten av ølsortene som det er avdekket har en høyere alkoholstyrke enn det loven tillater, bli i butikkhyllene, skriver Dagens Næringsliv.
En privatperson avslørte i september at mikrobryggere hadde solgt øl med for høy alkoholstyrke til dagligvarebutikkene. Personen hadde brukt et avansert måleapparat og målt alkoholmengder på opptil 6,3 prosent, godt over alkohollovens grense på 4,7 prosent for øl som selges utenfor Vinmonopolet.
Etter tipset analyserte Bryggeri- og drikkevareforeningen 156 øl, hvorav 138 øl fra 49 ulike norske småskalabryggerier, 10 øl fra fire større bryggerier og åtte importerte øl. Testing og loggføring ble utført på Ringnes sitt laboratorium med analyse-apparatet Anton Paar Alcolyz, som har en feilmargin på 0,1 %
Av 49 undersøkte småbryggerier, hadde 18 alle sine øl innenfor maksimalgrensen på 4,7 %, 23 hadde mindre overskridelser på enkelte øl (opp til 5,2 %), mens åtte bryggerier hadde svært høye overskridelser. Hele åtte av de ulike ølene som ble testet hadde over syv prosent alkohol.
– Vi har vært i møte med helsedirektoratet, og kommet frem til at det kun er de to bryggeriene som hadde gjennomgående høyest alkoholprosent, som umiddelbart må fjerne sine øl fra hyllene, forteller Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen, til DN.
Bryggeri- og drikkevareforeningen har i møtet med Helsedirektoratet blitt enige om at testresultatene er en del av en foreløpig kartlegging av et potensielt problem, og Helsedirektoratet har bestemt at det ikke blir aksjonert mot de andre bryggeriene.
– Men det betyr ikke at det er gitt amnesti for de ølene som er over lovlig grense. Men det må gjøres utvidende testing for at vi kan få en grundigere oversikt, sier Nome
– Som helsemyndighet er vi bekymret dersom øl inneholder mer alkohol enn det som beskrevet på emballasjen. Dette kan føre til at forbrukerne får en høyere promille enn de forventer og i ytterste konsekvens føre til mer alkoholrelaterte uhell, skader og vold, påpeker avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet.
Testresultatene er en del av en foreløpig kartlegging av et potensielt problem, og Helsedirektoratet har derfor bestemt at det ikke blir aksjonert mot de øvrige bryggeriene. Det understrekes imidlertid at alkoholgrensen på 4,7 prosent er absolutt, og at det er leverandørenes ansvar at denne grensen overholdes.
Kilder: NTB, DN.