Norge og Europa opplever den største krisen siden tredveårskrigen på 1600 tallet. Vi risikerer å gå tomme for øl.

Grunnen til ølkrisen er problemer med leveransene av  CO₂ i hele Europa. I følge NRK og Dagbladet stengte Norges eldste bryggeri Aass for all produksjon av drikkevarer med kullsyre inntil videre. Sandefjord-bryggeriet Grans vurderer situasjonen time for time og
Kristiansand-bryggeriet CB trapper ned produksjonen. De andre bryggeriene i Norge har fortsatt en lagerbeholdning av kullsyre i alt fra noen dager til et par uker.

Ikke unormalt.

Det er ikke unormalt med mindre produksjon av CO₂ i hele Europa i sommermånedene. Det skjer fordi mye av gjødsel-og  ammoniakkproduksjonen stanser på grunn av vedlikeholdsbehov i april og mai samt at dyr er på beite i sommermånedene. Så om du mener at ølet ditt lukter dritt, så er det for at CO₂ er et biprodukt av gjødselproduksjonen.  Men det må bearbeides til å bli flytende CO₂ hos diverse leverandører. Samtidig er det tekniske problemer hos flere av leverandørene i Europa. Nei, det er ikke kyr som har forstoppelse. Hos Yara i Porsgrunn måtte de stoppe produksjon på grunn av tekniske problemer og kommer tidligst i gang igjen 12. juli. Konkurrenten AGA sliter også med tekniske problemer og dermed er de to største produsentene i Skandinavia  ut av spill. Samtidig sliter noen av de store produsentene i Europa med produksjonen og som om det ikke er nok, så er det  varmebølge over Europa og folk drikker mer brus og øl.

Vannrensing.

CO₂ brukes også til vannrensing, human avliving av dyr, og pakking og frakting av mat. Produsentene prioriterer leveranser til kunder som driver med liv, helse og dyrevelferd. CO₂ tilsettes for at vannet skal ha en optimal pH-verdi, slik at dette kan renses for partikler og mikroorganismer. Dersom det ikke tilsettes CO₂ vil ikke partikler fjernes, og vannfargen vil heller ikke endres. Når vannfargen er feil, så vil ikke UV-anlegget fungere og rense opp i vannet i neste omgang.

Frem til 2008 ble vann, blant annet i Oslo, renset med å tilsette klor.

Kilder: Aftenposten, NRK og E24.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.