En aldri så liten lykkelig nyhet for alle øl-elskere. En forskningsstudie viser at man blir lykkelige av øl. Til og med av alkoholfritt øl.

Øl har blitt en naturlig del av nordmenns hverdag. Uansett om du ser på fotball sammen med kompiser, er på puben eller nyter en øl etter en lang arbeidsdag. Og nå er det bevist noe som de fleste av oss har visst lenge, man blir lykkelig av øl.

Hedonistisk

Ok, nå finnes det andre fødevarer som har eksakt samme virkning på lykkesentret i hjernen som øl. For eksempel sjokolade eller chips. Slike matvarer aktiverer hjernens belønningssenter, som også inneholder reseptoren til lykkehormonet dopamin. Siden vi ønsker å opprettholde denne tilstanden, fortsetter vi å spise sjokolade, chips osv. På tysk blir dette fenomenet kalt „hedonische Nahrungsaufnahme“ eller på norsk «Hedonistisk matinntak.» Vi spiser videre på tross av at vi er mette.

Spesielle stoffer

Forskere ved Universität Erlangen-Nürnberg lurte på om det var spesielle innholdsstoffer I noen matvarer som, på linje med Dopamin, som aktiverte hjernens belønningssenter og på den måten de aktiverte de bestemte reseptorene. Forskerne på universitetet undersøkte 13.000 forskjellige stoffer i matvarer for å se hva det var som trigget lykkefølelsen. De la inn molekylene fra de ulike matvarene i en database så beregnet computeren hvilke molekyler som passet til dopaminreseptoren. Og til slutt satt de igjen med 17 stoffer. Inkludert Hordenin – en komponent i malt og dermed også øl.

I følge Professor Dr. Monika Piscehetsrider, fødevarekjemiker ved Universität Erlangen-Nürnberg, så viser studien at Hordenin har en virkelig god effekt på gode stemninger.
Men nå er det ikke bare ved Universität Erlangen-Nürnberg at man har funnet ut at øl gjør en lykkelig. En studie ved Universitet i Indiana i 2013 viste at bare smaken av øl, inkludert alkoholfritt øl, gjorde en lykkelig.

Men, som alle studier viser, uansett lykkehormoner, man bør nyte både øl og sjokolade i begrensede mengder. Ellers har det en tendens til å ende ulykkelig.

Kilde: Die Welt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.