Nasjonaldag med flagg, barnetog, gnagesår og hese hurrarop.

Og dagene før dagen er det spalte opp og spalte ned om bunader, sløyfer, musserende vin, vin, mat og svært lite om det vi egentlig drikker. Øl. Det mest nasjonale vi har i Norge, er vann, surmelk og øl. Siden de færreste av oss brygger vårt øl selv etter oppskrifter fra tidlig middelalder, så tar jeg meg samme frihet som bunaden, nemlig rasker sammen mote og smak fra hele Europa og sier, dette er det norskeste av det norske. Nemlig øl.

Min subjektive favorittliste.

I min ungdoms 17. Mai feiring, inngikk alltid pils. Enten Frydenlund eller Ringnes. Det siste mer sjelden. Heldigvis har vi fått et mye større utvalg de siste mange årene. Så her kommer  min fullstendige subjektive favorittliste over lyse ”17.mai øl.”

  1. Jeg bor i Tromsø, og det er to øl som så absolutt må med på min liste over øl som bør nytes 17.mai. Mack sin 1877, et tsjekkisk lagerøl med bra fylde og en god smak. En ekte pilsner med andre ord.
  2. Jeg bor fortsatt i Tromsø, så jeg smaker gjerne en øl fra Bryggeri 13 også. Bare sånn for balansens skyld. Bryggeri 13 Butcher Boy. Et øl som er brygget på blodappelsin, med en gyllen, disete farge. Smaken er frisk, med sitrus og små hint av humle. Bra bitterhet og sødme. Godt ettersmak. Et øl som fungerer glimrende som sommerøl.
  3. Aja Bryggeri er en av mine favoritter. Og jeg kommer ikke utenom Aja Bryggeri Pilen Pale Ale. For å kunne nyte den ved kjøkkenbordet, så må du innom polet da den holder 6% alkohol. Gyllen oransje på fargen. Flott hvitt skum. Fin fruktig duft med humle, gress og det lille udefinerbare. Smaken har en riktig god munnfølelse. Her er det mandarin, sitrus og rikelig bitterhet
  4. Hva er vel en 17.mai uten Kinn Pils? Her servers på ekte dialekt et øl som ligger tettere opp til den tjekkiske varianten enn den tyske med sin disete, gyllene farge. Flott lyst skum. Nydelig dufter av sitrus og korn. Smaken lever på lange veier opp til duften med sin fine sitrussmak, malt og en perfekt bitterhet. Fin ettersmak. Vær obs på bunnfall.
  5. Når vi først er inne på det med tsjekkisk øl, så må vi ha med klassikeren over alle klassikere. Et øl som jeg virkelig elsker. Budweiser Budvar Lager. Ølet for pilselskerne. Det har en flott gyllen pilsfarge med et flott lyst skum. Fin duft av humle, malt og bitte litt sitrus. God, frisk munnfølelse på smak, med malt, elegant sitrus og en perfekt bitterhet. En lang og god ettersmak. Et øl som passer til det meste men best en solskinnsdag med gode venner.
  6. Siden vi har begitt oss på en utenlandsreise, iallfall sånn ølmessig, så vil jeg ha med Brasserie des Legendes Quintine Ambree fra Belgia. Øl er nemlig Belgias gave til verden. Og siden jeg ville skrive om lyse øl på lista mi, så har jeg ikke lyst til å diskriminere noen som helst, derfor et mørkere øl. Quintine Ambrée har nemlig en vakker, disete mørk gyllen farge. Flott beige skum. Riktig bra duft av karamell, kaffe og malt. Smaken er fyldig, perfekt balansert sødme og bitterhet. Sjokolade og karamell. Riktig bra ettersmak.
  7. Surøl. Et øl man ikke blir sur av. Og siden vi er i Belgia og vifter med det norske flagget, så skal vi ha med Timmermans Oude Gueuze. Det finnes en god grunn til at dette ølet ble kåret til verdens beste surøl. Og den grunnen er veldig enkel. Det er nemlig verdens beste i sin klasse. Oude Gueuze kan kun brygges rundt Brussel på grunn av den spesielle mikroorganismen som finnes i lufta der. Det har nn matt gul, gul farge. Duft av sure epler, sitrus og hint av urter. Smaken er frisk, syrlig med syrlige epler og sitrus. Hint av urter. En lang og frisk ettersmak. En nytelse spør du meg.
  8. Helt tilslutt. Min absolutt favoritt for øyeblikket. Og jeg tror dette ølet kan skape en ny 17.mai tradisjon hos meg. Et må ha øl. Mack Mikrobryggeri Haakon Senior. Joda, Haakon junior er helt ok, men… Senior stiller i egen klasse. En mørk lager med en disete ravfarge. Flott lyst skum. Nesten til å spise med skje. Elegant duft av malt og det lille udefinerbare som lukter herlig. God munnfølelse, fyldig med perfekt balanse mellom sødme og bitterhet. Lang og fin ettersmak. Visst kan man bruke dette ufiltrerte ølet til mat, så som lyst kjøtt eller småvilt. Men personlig mener jeg at dette er et øl til kos, filosofi og andakt. Noe man kanskje behøver en 17.mai.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.