Siste lørdag i 2017. Litt underlig hvor fort det gikk.  Snart er det tid å feire det nye året og hvorfor ikke gjøre det med rester?

Den prisvinnende bartenderen Truls Thomesen hevder at akevitt ikke lenger er et brennevin man kun drikker til julemiddagen.  De siste årene har akevittbaserte cocktails

Truls Thomesen

blitt vanlige å se på barkartet til flere av de mest populære barene i inn- og utlandet. Da Truls skulle finne konseptet til sin egen bar, Pjolter & Punsj i Stavanger, var han ikke i tvil om at de edle dråpene skulle få en hovedrolle.

– På den tiden hadde eksotiske drinker som Caipirinha, Mojito og Margarita med Tequila regjert i barene, men vi så et vanvittig potensiale i akevitten her hjemme. Vi bestemte oss tidlig for at vi ønsket å fordype oss i de nordiske smakene.

Løiten milk punch

Med utmerkelsen Norges beste nye cocktailbar under Bartenders’ Choice Awards tidligere denne måneden, er det tydelig at Pjolter & Punsj har truffet godt med konsept sitt.

– En av mine favoritter har jeg kalt «Løiten milk punch»! Med smaker som nellik, kanel og stjerneanis samler den alt som er godt med julen i én kopp. Nyttårsaften er den perfekte kvelden til å lage en punsj med alle akevittrestene du ikke fikk drukket opp på julebordet. Da slipper du å spare på restene til neste jul, sier han med et smil.

Inspirert av gamle tradisjoner

Restauranter som Noma, Maemo og Fäviken har for lengst satt det nye nordiske kjøkkenet på kartet, men hittil har maten manglet en flytende venn – Truls tror dette kan bli akevitten. I likhet med det nordiske kjøkkenet, har Pjolter & Punsj hentet sin inspirasjon fra gamle nordiske tradisjoner.

– Vi har jo et litt anstrengt forhold til akevitt. De aller fleste av oss tenker på akevitt som en romtemperert dram ved siden av julematen eller på julebordet. Vi oppdaget en god svensk bok om cocktails fra 1930-tallet som hadde fått altfor lite oppmerksomhet i nyere tid. Den inspirerte et ønske om å blåse liv i flere gamle nordiske oppskrifter som kanskje også hadde blitt glemt, sier Truls.

Lag en nyttårspunsj

Pjolter & Punsj åpnet dørene i vår, men de friske akevittbaserte punsjene til Truls, har allerede rukket å bli en favoritt blant alle som ønsker å dele en god opplevelse. Hans beste tips for de som skal arrangere selskap med mange gjester er å lage en real nyttårspunsj. Og da er det vel mest naturlig og bruke Truls Thomesens egen oppskrift.

Oppskrift

Løiten milk punch

4 dl akevitt
4 sitroner
8 stk nellik
1 stk kanelstenger
2 stk stjerneanis
3 dl lavpasteurisert helmelk
1/2 muskatnøtt
4 dl sort te
8 dashes peychauds bitter
250 gr sukker

Ha skall av 4 sitroner, nellik, kanel og stjerneanis i 4 dl akevitt, og la det stå i 6 timer. Lag 4 dl sort te og rør inn sukkeret. Tilsett den søte teen, juice fra 4 sitroner og peychaud bitter til akveittblandingen sammen. I en kjele riv en halv muskattnøtt sammen med melk. Varm opp til rett før kokepunktet og Løiten linie blandingen til melken. La det stå i en time og rør litt i blant slik at melken klumper seg. Sil hele blandingen gjennom et klede slik at den blir helt klar. Avkjøl og server med sitronskall. For å øke holdbarheten kan man sile punsjen en gang til etter et døgn. Holdbar i flere måneder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.