Vinmonopolet har alltid et tema når de slipper nye viner. Denne gangen så gleder det meg at satsningsområdet er det franske vindistriktet Jura og ikke minst Barolo og Barbaresco. Men det finnes selvfølgelig en rekke andre godbiter også.

Hvite viner.

Siden det er Jura som er satsningsområdet, så begynner vi med vin derfra Ironisk nok, vil jeg begynne med to Crémant. Joda, jeg vet at Jura er berømt for sin Vin Jaune, «den gule vinen,» men jeg er en hund etter crémant fra Jura.

Jérôme Arnoux Crémant du Jura er egentlig en gammel kjenning som nå kommer i Butikkategori 6. En virkelig godsak.

Også Marcel Cabelier Crémant du Jura Chardonnay Brut, kan være en riktig godbit, men den har jeg ikke smakt ennå. Kommer i bestillingsutvalget.

En hvitvin som ikke kommer fra Jura, men fra Pfalz i Tyskland, er Von Buhl Kirchenstück Forst GG 2015. Om det ikke var for prisen, cirka kr. 750,- ville jeg så absolutt hatt en av disse. Dels for at vinene kommer fra det legendariske vinåret 2015, dels for Weingut Reichsrat von Buhl er en av verdens beste produsenter av riesling. Heldigvis kommer de også med Von Buhl Kieselberg Riesling GG 2017 og Von Buhl Ungeheuer Riesling GG 2017. Begge til langt under halve prisen. Nå kommer det også en del andre «super tyskere» men de finner du på lista helt in bunn av lista.

En annen jeg er riktig nysgjerrig på, er australske Penfolds Bin 51 Eden Valley Riesling 2018. Jeg har aldri smakt noen av Penfolds riselinger, men tross alt har de produsert riesling i over 150 år så derfor skal 2018 årgangen smakes.

Når vi først er inne på riesling, Charles Sparr fra Alsace lager noen helt fantastiske rieslinger. Derfor gleder jeg meg til å smake Charles Sparr Riesling Lieu Dit Altenbourg 2012 og Charles Sparr Riesling Schoenenbourg Grand Cru 2013. Begge holder en bra pris. Tidligere har jeg gitt Charles Sparr Alsace Grand Cru Riesling Brand 2013, 90 poeng

De hvite burgund vinene har beveget seg for langt opp på prislistene. At man sier at en vare er verd det man vil betale for den, er vel en sannhet med modifikasjoner. Men jeg synes både Robert-Denogent Pouilly-Fuissé La Croix 2016 og Robert-Denogent Mâcon-Fuissé Les Taches 2016 er verd pengene. Det samme vil jeg nok si om Athenais Bourgnogne Chardonnay 2016. Tidligere årganger har vært spennende. Og man kan ikke og skal ikke avskrive en god Burgund.

Verden ville vært fattig uten Sancerre. Derfor gleder jeg meg til å smake Berthier Les Chasseignes Sancerre. Først og fremst for at Vignobles Berthier er en riktig bra produsent.

Fra Italia falt jeg over en sicilianer som jeg kunne tenke meg å smake. OMA Etna Bianco 2015. Jeg er litt svak for Etna viner.

Jeg har ikke smak engelske musserende vin. Men en som jeg skal smake, er Ambriel Blanc de Blancs 2010. Jamie Good fortalte at han ga denne 91 poeng og er det en anmelder jeg stoler på, så er det ham.

Jeg må ha med en italiensk musserende vin, og det er en fra produsenten Moser. Francesco Moser, sykkelrytteren, har som regel bra kvalitet på og det tror jeg om denne også. Moser Rosé Extra Brut. Og man må han en rosé.

Helt til slutt, en perlende vin. En fra trollmannen i Burgenland. Meinklang Foam rot Pet Nat. Jeg tror det er en Pet nat jeg kan bli forelsket i.

Rødvin.

Med rødvinene begynner vi i Australia. Og med Yalumba Old Bush Vine Grenache 2016. En vin som jeg smakte i Tyskland for kort tid siden. Godt nok var det 2014 årgangen som jeg noterte til 92 poeng i notatboka mi. Så gjett om jeg ble glad da jeg så denne i bestillingsutvalget. Og den koster 229,- kroner. Løp og kjøp.

Fra Kirwan og Bordeaux kommer både 2015 og 2016 Ch. Kirwan. Har du råd, kjøp noen flasker og spar de neste ti, tolv årene og du har drømmevinen.

Som sagt så er Burgund temmelig høyt priset for tiden. Men, Bitouzet-Prieur Volnay Premier Cru Les Aussys 2015 har fått temmelig bra anmeldelser rundt omkring i Europa. Så det er en jeg vil smake. Også Matrot Volnay-Santenots 2013 er en vin som skal i min handlekurv. 92 poeng hos Decanter for tidligere årganger.

En Italiener som jeg er riktig nysgjerrig på, er Durio L’Armatore Barbera d’Asti 2016 og Durio Monferrato Dolcetto 2016. Piemonte blir aldri feil og dette er vin som er prisverdt.

Helt til slutt, så vil jeg og skal jeg, smake Meinklang Nacht. Ok, nå er jeg stor fan av Meinklang og rødvinen fra Meinklang er så annerledes og så spennende i forhold til mye av alt annet jeg smaker. Og det er veldig befriende.

Øl.

Det kommer utrolig mye juleøl denne gangen. Godt Drikke vil anmelde ølet etter hvert som det smakes. Godt Drikke kommer ikke til å ha «best in test» lister eller smakspanel i år. Grunnen er at det er veldig mye juleøl så det blir smått umulig for Godt Drikke å smake seg igjennom alt. SÅ derfor, les anmeldelsene etter hvert som de kommer.

Hele lista med vin og øl kan du laste ned her.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.