Riberia Sacra ligger øst i Galicia, midt imellom stupbratte fjell og et nettverk av elver.

Ribeira Sacra er langt fra et nytt vinområde. Vinmarkene stammer helt tilbake til romertiden og klatrer i terrasser oppover skråningene langs elvene Miño, Bibei og Sil. De siste årene har unge og suksessrike vinprodusenter fra hele Spania og Portugal strømmet til Ribeira Sacra. Men den beste av alle disse unge, er den lokale vinmakeren, Javier Dominguez. Han startet vingården Dominio do Bibei i 1999. Med på laget hadde han vinmakerne Sara Perez og René Barbier jr. fra Priorat i Catalonia.

Dominio do Bibei

Som navnet på gården sier, ligger vinmarkene ligger i dalen Bibei. Et sted som er tørrere enn de andre dalene og langt mer krevende. Vinmarkene ligger særdeles bratt og er bygget opp på gamle terrasser som igjen er restaurert for hånd. Variasjonen i høyde ligger på 350 – 650 moh. Dominio do Bibei er i dag på 125 hektar og av disse er 45 hektar vinmark. Vinstokkene er i snitt 50 år, og det dyrkes røde druer som Mencía, Garnacha, Brancellao og Mouraton og de hvite druene Doña Blanca, Godello og Albariño. Vineriet er bygget inn i terrenget som terrasser og er enkelt lagt opp slik at den naturlige elevasjonen og gravitasjonen hjelper til. I vinifikasjonen er det kun bruk av betong og gamle fat. Akkurat som i «gamle dager». Han gjør det ikke enkelt for seg selv, så alt arbeidet er biodynamisk for å ivareta druens og opprinnelsesstedets identitet. Og hvilke viner det blir.

Dominio do Bibei Lalama 2020. Spania, Galicia, Ribeira Sacra. Pris 280,-  Poeng 90/100.Importør Vinarius AS

Ny årgang. Druene er Mencia 90%, Grenache 10%. Mørkerød farge med et blått skjær. Bra  duft av kirsebær, urter og små hint av fat. Smaken er frisk med en god fylde. Vinen lever opp til duften med kirsebær, urter, blomster og en anelse fat. Saftig og konsentrert med en god syre og sødme. Bra tannin. En lang, tørr ettersmak. Passer til lyst kjøtt eller til kos. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.