Norsk Rødvin er snart historie.

1. oktober forsvinner Norsk Rødvin fra vinmonopolets hyller. Da er en sekstifireårig epoke over.

Norsk Rødvin, eller Chateau Hasle på folkemunne fra den tiden vinen ble tappet på vinmonopolets anlegg på Hasle, er Norges mest solgte vin noen sinne. På et tidspunkt hadde den mer enn 30% av markedet og i toppåret 1981, ble det solgt mer enn fire millioner flasker.

Vinen ble introdusert 1950 med Fredrik Mathesons velkjente etikett. Frem til 1968 kostet vinen seks kroner. Grunnen til den faste prisen var såre enkel. For ideen bak vinen var å endre folks drikkevaner. I 1950 drakk vi ti ganger mer brennevin enn vin her i landet, målt i volum. I dag så drikker vi fem ganger så mye vin som brennevin, og vi har 13.000 vinmerker å velge blant.

Til å begynne med inneholdt flaskene vin fra flere land, hovedsakelig Frankrike. Etter hvert ble innkjøpene derfra for dyre, og tekniske nyvinninger gjør at man ikke lenger trenger å blande ulike viner for å holde jevn kvalitet. I dag kommer vinen fra Øst-Spania, men den tappes fortsatt i Norge.

Det var ikke bare prisen som gjorde vinen populær i Norge.

– Vinen er fruktig, bløt og lettdrikkelig, med en tydelig duft av røde bær. Vinmonopolets innkjøpere hadde lang erfaring med å smake seg frem til riktig kvalitet, i forhold til pris. Samtidig var «vanlig rødvin» et godt, lettvint begrep for folk, sier fagdirektør ved Arcus. Frithjof Nicolaysen til Aftenposten.

– At den nå forsvinner fra Vinmonopolets standardutvalg, er sterkt vemodig. Tenk på alle de gode, sanselige stundene nordmenn har hatt med denne vinen! Heretter blir den å få på bestilling, under navnet Folkets Originale Rødvin, men uten Mathesons vakre etikett.

En epoke er over.

Kilde: Osloby Aftenposten.

1 kommentar

  1. I 1965 var jeg i et bryllup som serverte Norsk Rødvin, ( hadde ikke noe erfaring med vin) men det var og er det sureste jeg har smakt. Idag er jeg veldig glad i vin, takket være min mann. Han finner vinen som passer til de forskjellig matrettene vi spiser. Men fra 1965 til først på nittitallet smakte jeg ikke vin pga opplevelsen jeg hadde fra det bryllupet. Var det noe spesielt med det året eller er det andre som har erfart det samme med årgang 1965 norsk rødvin?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.