Pressemelding.

Nordmenn drikker mest cognac i verden – men halvparten vet ikke hva de drikker. Ingen i verden setter det franske druebrennevinet like høyt som nordmenn.

Hvert år konsumerer norske forbrukere over dobbelt så mye cognac som våre svenske og danske naboer, til sammen. Derfor er det noe overraskende at over halvparten av norske cognacnytere ikke vet forskjellen på graderingene VS, VSOP og XO.

I en omnibus-undersøkelse gjennomført i samarbeid med Arcus kommer det nemlig frem at over 50 prosent av norske cognackjøpere ikke vet forskjellen på de tre tradisjonsrike måtene å dele inn cognac på.

Graderinger.

De forskjellige graderingene av cognac stammer fra 1800-tallet og refererer til hvor lenge cognacblandingens yngste brandy har ligget på fat. Dermed er som regel gjennomsnittsalderen på cognacen betydelig eldre, men den yngste brandyen i en VS må ha ligget på fat i minst to år. Påfølgende fire år for VSOP og ti år for en XO. Det er ikke uvanlig at gjennomsnittsalderen til en XO er 20 år.

Kvalitet

VS står for Very Special, mens VSOP betyr Very Special Old Pale. Dette refererer til en bestilling gjort av det britiske kongehuset i 1817 som ønsket at cognacen skulle være lys, altså ”pale”. XO, som står for Extra Old, har tidligere kunnet inneholde brandy med lagringstid i seks år, men fra 2016 må den yngste brandyen ha vært lagret på fat i ti år.

”Forskjellen på cognactypene handler ikke om kvalitet, men om hva man foretrekker og hva man skal bruke den til. Noen liker en cognac med mer preg av eik, mens andre liker den litt lettere i smaken. Og hvis man ønsker å bruke cognacen i en spennende drink foretrekker de fleste å bruke VS eller VSOP” sier Ina Ravnanger i Arcus, som distribuerer Braastad Cognac i Norge.

Cognachuset Braastad lanserer i disse dager sine tradisjonsrike cognacer med nytt design, der hensikten er å bedre kommunisere forskjellene mellom VS, VSOP og XO.

 

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.