Det finnes på polet en rekke såkalte billige viner. Vin til under 150 kroner.  Og blant disse finner man noen riktige godsaker.

Jeg har prøvd å plukke noen som alle sammen får terningkast seks og som er vel verd å legge i handlekurven for en riktig bra sommernytelse.

Rødvin:

Couly-Dutheil Baronnie Madeleine Chinon 2011. Frankrike, Loire, Chinon

Om jeg kunne, skulle denne få en sjuer på terningen. Fargen er nesten blårød. Lekker duft av mørk frukt, av fat og det der lille udefinerbare som pirrer nesa. Smaken er en opplevelse med stor fylde, en riktig mjuk munnfølelse og en perfekt syre og sødme. En riktig lang ettersmak. Denne passer både til en rød biff og hva du ellers måtte finne på å grille av kjøtt. Meget bra kjøp.

4992201-1Aroa Jauna Crianza 2010. Spania, Navarra,

Da viner fra Navarra kom på systembolaget en gang i slutten av 80 tallet, var det en sann fryd. Og det kan man også si om denne. Den er en sann fryd. Stort mørke rød enn denne, kan man knapt finne om man ikke skal over i det blå. Duften har både solbær og kirsebær med en anelse krydder. Og smaken lever på lange veier opp til duften, med en fin munnfølelse og riktig godt balansert syre. Skal du grille lam i sommer, ja da er det denne vinen som danser perfekt sammen med kjøttet. Meget bra kjøp.

Asinoi Barbera d’Asti 2014. Italia, Piemonte, Barbera d’Asti

Eselvinen fra Piemonte er en av de som man virkelig bør stifte bekjentskap med. Fargen er elegant, klar rød. Nydelig frisk duft av kirsebær en sommerdag, noe urter. Vinen er herlig mjuk i munnen. Frisk og fruktig med røde bær og samme urtene som i duften. Bra syre som er vel balansert. Passer bra sammen med lette sommerretter eller kanskje grilla fisk. Meget bra kjøp.

3003501-1Espelt Old Vines Garnacha 2014 Spania, Catalonia, Empordà Costa Brava

En vin som jeg hadde gleden av å stifte bekjentskap med på vinfestivalen i Tromsø. Og forhåpentlig flere ganger fremover. Flott rød farge, God duft av mørke bær og fat. For meg er det en riktig snadder duft. En rund og bløt smak, ung og med mørke bær. Man finner også noe urter sammen med en vel balansert syre. Bra ettersmak. En vin som passer til lam eller sladder utover de sene timer. Meget godt kjøp.

La Ciboise 2014 Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Lubéron

Dette var en morsom opplevelse. Rubinrød farge. Lekker duft av røde bær, noe blomster og en anelse krydder. Smaken er lekkert saftig. Samme røde bærene og urtene fra duften preger også smaken. Virkelig godt balansert syre og sødme. Bra ettersmak. Passer bra sammen lyst kjøtt. Også grillet kylling. Meget bra kjøp.

Hvitvin

Neumer Weinmann Riesling Schloss 2015. Tyskland, Rheinhessen

La det være sagt først som sist. Her er det mye vin for pengene. Gylden litt over i det gulgrønne på fargen. Lekker duft av grønne epler, blomster, sitrus og sommer. Frisk og fyldig på smaken. God frukt og noe sitrus. Perfekt syre og en lang og god ettersmak. En ekte kosevin en fin sommerkveld. Meget bra kjøp.

6370701-1Wittmann 100 Hügel Riesling Trocken 2014. Tyskland, Rheinhessen.

Det var vin fra Wittmann som fikk meg til å forstå at man kunne produsere mer enn poteter og gulrøtter i Rheinhessen. Og hvilke viner de produserer. Her er fargen gulgrønn. Duft av sitrus, epler og urter. God fylde i smaken. Med sitrus, epler og en uendelig lang, frisk og nydelig ettersmak. For meg blir dette sommervinen nummer ett. Meget godt kjøp.

Dönnhoff Riesling Trocken 2014. Tyskland, Nahe.

For noen år siden ble Dönnhoff kåret som Tysklands beste vingård. Og det var slettes ikke uten grunn. Og for 129 kroner, får man her en vin i verdensklasse. Fargen er veldig lys, grønngul. Duften har alt hva en riesling skal ha, med epler, sitrus og blomstereng. Smaken er lett og elegant. Fine toner av epler, pærer og sitrus. Perfekt syre og en lang, elegant ettersmak. En vin som inviterer til å fråtse i skalldyr. Meget godt kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.