Maleri :Amy Giacomelli

Jeg liker visdomsord. Og da særlig om vin. Ok, alle er ikke like smarte eller morsomme, men de sier noe om en tid som var eller får meg bare til å le. Her er et lite utbud, sagt til ulike situasjoner.

«Vin er livet.» Det konstaterte Horatius, (65 – 8. f.kr) Så er det likesom slått fast. Og at vin er viktig, bekrefter vel dette gamle italienske ordspråket ”En tønne vin kan skape flere mirakler enn en kirke full av helgener.”  At vin er noe religiøst, ser man opptil flere ganger i bibelen. Da tenker jeg ikke bare på bryllupet i Kana, men som det står i 1. mosebok ”Vin… druers blod” eller som Paulus skrev så bekymret i sitt første brev til Timoteus ”Drikk litt vin for din mages skyld, siden du så ofte lider av svakhet.” Og det var ikke bare magen som ble kurert, i psalterne så kureres også psyken. Iallfall står det ”… vin som gleder menneskets hjerte…” Så allerede den gang visste man at et glass vin om dagen er bra for hjertet.

view-from-renoir-s-garden-in-montmartre.jpg!Large
Pierre-Auguste Renoir, Utsikt fra hans hage i Montmartre

Det finnes tusentalls oppskrifter for hvordan man skal lage et bra vin. En av de tradisjonelle oppskriftene fra Saint Amour  beskriver det sånn ”La gamaydruene fra mine marker, gjære i et stort kar. Tilsett en kvinnes latter, hagens vårdufter og en stor porsjon av stemningen fra Montmartre.”

Hvordan den vinen skulle smake, forklarer den gamle vinhandleren William Sokolin. Best kjent for å ha knust en flaske Château Margaux den 23 april 1989. Flasken skal visstnok ha tilhørt Thomas Jefferson og som Sokolin hadde håpet å selge på auksjon for små 500.000 dollar. Jeg vet ikke om han utalte før eller etter den knuste flasken ”Hvordan man definerer et godt vin? Det skal begynne og slutte med et leende.”

Portrait de Suzanne Valadon av Henri de Toulouse Lautrec
Portrait de Suzanne Valadon av Henri de Toulouse Lautrec

Pasteuriseringens fader, Louis Pasteur (1822-1895) hevdet at ”vin er den mest nyttige og  hygieniske av alle drikker.” Om det fortsatt gjelder i dag, vet jeg ikke. Men jeg tror fullt og fast på det Talmud hevder, at ”vin gir næring, kvikker oss opp og gjør oss glade. Om det ikke finnes vin, så blir medisin en nødvendighet.”

Den gamle vinskribenten Allan Sichel (1900-1965) skrev noe som jeg har bitt meg fast i og som avslutter dagens sitater: «Vin er ikke en mystisk rit som bare kan utøves av et velsignet fåtall. Vin er ikke noe merkverdig i hel tatt. Det er, eller burde være, en  moderat vane for alle menn og kvinner som gjør sine daglige dont og har et helt normalt behov for å se realistisk på sine bekymringer og holde seg frisk.”

Og sånn var det med den saken.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.