Drinker og cocktailer hører liksom sommeren til. Uansett om de har paraply eller ikke.

Av og til tenker jeg hvilken drink eller cocktai som passer til hvilken by. Jeg mener, Oslo er jo ikke akkurat en by som man assosierer til  White Jamaican. Så bare for å starte med Oslo, blir det Bloody Mary. Oslo ble kalt Tigerstaden, ikke sant?

Bloody Mary

Dette trenger du: 4 cl vodka, 8 cl tomatjuice, 2cl sodavann*, 1 cl sitronjus, noen dråper tabasco, en dæsj Worcestershire-saus, isbiter.
Garnityr: 1 selleristilk, salt og pepper.
*Sodavann: Sodavann er vann tilsatt bobler. Har du ikke sodamaskin kan du kjøpe det i butikken.
Dette gjør du: Denne drinken bygges. Hell alle ingrediensene, unntatt tomatjus og sodavann, i et collinsglass. Rør lett med en skje. Hell deretter i tomatjus og sodavann. Krydre lett med salt, pepper og pynt med selleristilk.

Glass: Collins.

Bergen.

Hvilken cocktail eller drink passer til Bergen? Jeg har spekulert mye på det. Kaffe-Friele hevder jo at ølet fra Hansa smaker vann, så derfor kan det ikke bli en øl-cocktail. Og de gangene jeg har vært i Bergen, har det vært tåke eller regn. Men byen er jo morsom.

Port of Mischief Punch

(for 18 serveringer à 6cl)
Dette trenger du: Appelsinstrimler skjært med en sisseleringskniv eller potetskjærer, 1,5cl brunt sukker, 1,5cl kanel,
40cl mørk rom, 13cl portvin (helst ruby), 13cl ananasjus, 13cl limejus, 13cl sukkerlake*, 13cl kaldt vann, isbiter.
Garnityr: Tynne limeskiver fra en lime og rasp fra muskat.

* Sukkerlake: Varm opp en kopp sukker med en kopp vann, men ikke la det koke. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Slik gjør du: Til denne drinken trenger du en ”muddler”. En ”muddler” er et verktøy, i tre eller plast, som brukes til å mose – eller knuse – saft ut av frukt og bær med. Har du ikke en ”muddler” kan du bruke en spiseskje, morter eller lignende. Hell appelsinstrimler, brunt sukker, kanel i en stor serveringsbolle. Mos. Tilsett alle ingrediensene utenom portvin og rom. Rør med en stor skje i 20-40 sekunder. Tilsett portvin og rom og rør på ny. Legg oppi limeskiver og rasp litt muskat over. Server.

Glass: Hva du har for hånden.

Kristiansand.

I min ungdom, så kjørte vi til Roligheden Camping i Kristiansand. Og for å være ærlig, det var ikke særlig rolig. Siden det er Kristiansand og for mine ungdomssynder, så får Kristiansand en cocktail helt uten alkohol.

Virgin SeaBreeze (alkoholfri)

Dette trenger du: 8cl tranebærjus, 8cl rød grapefruktjus, isbiter.
Garnityr: 2 limeskiver

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt collinsglass. Server drinken og pynt med to limeskiver på kanten av glasset som garnityr.
Glass: Collins.

Lillestrøm.

Min fødeby Lillestrøm er en del av Skedsmo kommune. Det etter tvangssammenslåing en gang på sekstitallet. Uansett, Skedsmo skal visstnok bety «bane til hestkappløp» og kommunevåpenet er tre hvite hestehoder. Derfor:

White Horse

Dette trenger du: 2cl london dry gin, 2cl triple sec, 2cl kremfløte, 0,5cl sukkerlake*, 1 sitronstrimmel, isbiter.
Garnityr: 1 sitronstrimmel.

* Sukkerlake: Kok opp en kopp sukker med en kopp vann. Rør med en skje til det løser seg opp og avkjøl før bruk.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller bruk lokket på shakeren, over i et avkjølt cocktailglass. Fjern sitronstrimmelen. Server drinken, uten is, med en fersk sitronstrimmel – skjært med en sisseleringskniv eller potetskreller, som garnityr.
Glass: Cocktail.

Trondheim.

Bortsett fra Olav Trygvasson statuen og en gammel kirke, så er det vel ikke så mye som skjer i Trondheim. Ja, så har de et fotballag. Jeg har slitt med å finne en cocktail til byen som ikke er karsk. Og tross alt så finnes det mange hyggelige mennesker i Trondheim. Så jeg kom jeg til å tenke på

Norwegian Side-car

Dette trenger du: 4cl Akevitt, 2cl sitruslikør, 1cl sitronjus, isbiter.
Garnityr: 1 sitronskive
Dette gjør du: Legg alle ingrediensene i en cocktailshaker og fyll opp med isbiter til det er to tredjedels fullt. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist hardt med isbiter i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt cocktailglass. Server drinken uten is med en sitronskive som garnityr.

Glass: Cocktailglass.

Bodø

Siden jeg bor i Tromsø, vet jeg at bodøværingene har lett for å bli høye på seg selv. Det har jeg lest i lokalavisen. Så for å ikke gjøre saken verre med alkohol, så må det bli en uten.

Shirley Temple (alkoholfri)

Dette trenger du: 15cl Ingefærøl, 2 dæsj grenadine.
Garnityr: 2 kirsebær
Dette gjør du: Denne drinken bygges. Fyll ingefærøl i et collinsglass. Hell deretter i grenadine. Rør lett et par ganger med skje. Pynt med kirsebær og server.

Glass: Collins.

Helt til slutt, Tromsø.

Byen med alle heltene og banneordene. Nord-Norges ukronede hovedstad. Utskjelt av nabobyer. Mørk om vinteren og lys og ven om sommeren. Om det er sommer. Uansett, byen fortjener en drink som vil noe.

Skumvær

Dette trenger du: 2cl akevitt (med et dempet karvepreg), 1cl anissirup*, 2cl gul grapefruktjus, 1cl sitronjus, 1cl eggehvite, en dæsj orangebitter, isbiter.
Garnityr: To sitronskiver

* Anissirup: Rist tre stjerneanis i en kjele for å frigjøre aroma, på medium varme – men så det ikke svir seg. Tilsett en kopp vann og en kopp sukker og la det koke opp. La laken trekke på svak varme i et par minutter, fjern stjerneanisen og avkjøl før bruk.

Dette gjør du: Legg alle ingrediensene, utenom isbiter, i en cocktailshaker. Har du ikke en cocktailshaker kan du bruke et brukt, stort syltetøyglass. Sett på lokket og rist i 16 sekunder. Tilsett isbiter til det er to tredjedels fullt, og rist hardt i 16 sekunder. Sil drinken med en hawthornsil, eller kaffesil, over i et avkjølt old fashionedglass. Tilsett nye isbiter og to tynne sitronskiver.

Glass: Old fashioned.

Alle oppskriftene kommer fra Vinmonopolets hjemmeside.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.