For meg, er Beaujolais sensommer og høst. Ikke på grunn av avarten av en vin, Beaujolais nouveau, men på grunn av mørke augustkvelder med nyplukkede nøtter, levende lys og gode venner.

Vinmarkene i Beaujolais ligger på varierende høyde fra 150-550 meter over havet og dekker et område på rundt 22.000 hektar. AOC Beaujolais ligger sør i appellasjonen og har et jordsmonn av kalk- og leirjord. Her lages det røde, fruktige viner som normalt drikkes unge. Litt lenger nord, ligger AOC Beaujolais Villages hvor jordsmonnet er mer granittholdig. På granittjord og skifer i Haut-Beaujolais ligger de ti Cruene, som hver og en har sin særegne karakter. Vinene herfra tåler fint tre til fem års lagring eller mer, avhengig av produsent, produksjonsmetode og årgang.

Marcel Lapierre Beaujolais Morgon 2015 92 poeng

18360251 - red wine splashing out of a glass, isolated on whiteDenne var jeg så heldig å smake lett avkjølt. Sånn cirka 16 grader. Og hvilken opplevelse. Fargen er klar rød. Nydelige duft av røde bær og sommerblomster. Smaken er frisk og fruktig med elegant syre og et aldri så lite hint av urter. Fin saftig ettersmak. Perfekt til fisk. Her det utrolig mye vin for pengene. Løp og kjøp.

Villa Ponciago Grande Cuvée Beaujolais Villages 2012 87 poeng

En fin, dyp rød farge med et lilla skjær. Duft av naboens kirsebærhage, urter og noe behagelig som jeg ikke helt klarer å definere. Smaken er tørr, frisk og fruktig, Fin syre. En lang og fin ettersmak. Avkjølt, sånn cirka 15-16 C,  så er den flott til fisk. Kan også brukes til lyst kjøtt. Meget godt kjøp.

Brun Beaujolais L’Ancien Le Buissy 2014 87 poeng.

Fargen er mørk rød med skjær av blålilla. Nydelig duft av mørke bær, rips og bringebær. Hint av urter. Smaken lever virkelig godt opp til duften med mørke bær og urter. Nydelig bløt på tungen med en fin syre. God ettersmak. Dette er en klassisk beaujolais som den skal smake. Tror dette er en vin som vil bli bedre de neste to, tre årene. Meget godt kjøp.

Louis Jadot Beaujolais Villages 2012 86 poeng

Smakte samme årgang for et år siden. Den gangen fikk den 88 poeng, men synes den har tapt seg noe. Nydelig klar, rød farge. Har duft av sommer. Av og til undres jeg på hvorfor man assosierer til barndommen når noe lukter virkelig godt, og denne vinen dufter som barndommens  ripsbusker og blomstereng. Smaken lever fint opp til duften, med bær som kirsebær, litt urter og igjen, en smak av sommer. Går glimrende sammen med lyst kjøtt. Meget godt kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.