Snart er det den siste dagen av 2018 og den første dagen i 2019. Og det er verd å feires. Vår tradisjon… iallfall de siste ti årene, er å feire med bobler. Og aldri har det blitt drukket så mye musserende vin som nå.

Det er bare en sak som jeg aldri riktig har forstått. Og det er folk som halser dyre champagner til mangfoldige hundre kroner,  midnatt nyttårsaften.  Her er noen ok forslag som kan kjøpes i basisutvalget på polet. Og som ikke slår ihjel lommeboka.

Vi begynner i Italia.

Jeio Prosecco Brut. Italia, Prosecco. Pris kr 144,90. Poeng 85/100

Laget på Glera. Jeio Prosecco Brut er en lavmælt, kanskje litt undervurdert vin. Lys gul med et grønt skjær på fargen. Fine bobler. Duft av sitrus, aprikos med en ren, frisk smak. Bra syre og sødme. Bra ettersmak. Bør etter min ringe mening drikkes ung og gjerne sammen med polenta og sopp. Meget bra kjøp

Casabianca Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut. Italia, Veneto, Conegliano Valdobbiadene Prosecco. Pris kr. 134,90 Poeng 82/100

Lys gul med et grønt skjær på fargen. Bra duft av sitrus, pærer og et lite hint av urter. Frisk fruktig smak, bra syre og sødme. Samme sitrus og pære som i duften. God ettersmak. I forhold til pris, et meget godt kjøp.

Spansk Cava. Et bra alternativ til tomme lommebøker etter julens herjinger.

Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2015. Spania, Catalonia, Penedès. Pris kr. 139,90 Poeng 88/100

Hvilken vin… lysgul med et lite grønnskjær på fargen. Vakre, små bobler. Lekker duft av epler, sitrus, toast og det der lille udefinerbare som jeg elsker. Smaken er frisk og lever fint opp til duften med sine epler og sitrus. Riktig bra balansert syre og sødme og med en meget fin ettersmak. Passer fint sammen med skalldyr eller kos. Løp og kjøp.

Juvé y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2015. Spania, Catalonia Pris kr. 179,90 Poeng 85 /100

Druene er Macabeo 35%, Xarel·lo 55%, Parellada 10% Vinen har en fin gulgrønn på farge. Fine, små bobler. Nydelig duft av sitrus, blomst og bitte litt kjeks. Smaken er frisk med bra syre og sødme. Samme sitrus og blomst som i duften. Frisk og god ettersmak. En allround vin, men passer best til kos. En prisverd vin. Meget godt kjøp.

Ok, det må være med noen franske bobler også.

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2016. Frankrike, Burgund. Pris kr. 169,90 Poeng 87/100

Drua er Pinot Noir. Lys, lys rosa på farge. Fine bobler. God duft av epler, blomster, sitrus og brødbakst. Smaken har god fylde, frisk med fin syre og sødme. Lever flott opp til duften. En riktig god ettersmak. Passer fint til kos og lette retter. Her er det virkelig valuta for penga, så løp og kjøp.

Helt til slutt, en Champagne. Jeg har vel skrevet om denne vinen til kjedsommelighet. Men den er verd det.

E.Michel Premier Cru Extra Brut. Frankrike, Champagne. Pris kr. 300,- Poeng: 92/100

Lys strågul i fargen, god dufter av eple, sitrus og noe kjeks. Her finner vi også de elegante små boblene og en smak som er fylt av en fin fruktighet. Samme epler, sitrus som i duften. Perfekt syre og sødme som følges ad i en riktig bra ettersmak. Denne vinen gjør bestemt ingen ulykkelige. Spesielt ikke når man tar prisen i betraktningen. En ekte løp og kjøp vin.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.