Hva kan vel bli mer eksotisk enn vinlandet Libanon? Stedet der vår herre skapte paradiset, der krigene og plyndringene har foregått igjennom tusener av år. Og hvor det i dag skapes noen fantastiske viner.

Libanons historie er lang og komplisert. Helt fra at man mente at Libanon var det paradiset som Adam og Eva ble drevet ut fra, til å være vår sivilisasjons vugge. Libanon har vært underlagt riker som Egypt, Makedonia under Alexander den store. Da de var underlagt Fønikerne hadde de de mektige og rike byene Byblos, Sidon og Tyr. Senere ble Libanon en del av Romerriket. Under den europeiske middelalderen, var Libanon en del av det Osmanske riket, før det ble en fransk koloni på 1800 tallet. Først i 1943 ble Libanon en selvstendig stat.

Ikke mange gårder igjen.

Selv om Libanon er et av de første stedene i verden man dyrket vin, minst 2000 år før Alexander den Store herjet landet, er det i dag ikke mange vinslott og gårder igjen. Selv om det blir flere og flere. I 1998 var det fem, i dag så er det godt over tretti. Og de fleste ligger sør i Bekaadalen. Den største er Chateau Ksara som ble solgt av Jesuittene i begynnelsen av syttitallet. I mange år forfalt stedet på grunn av borgerkrigen. Men i dag har de en rimelig produksjon av røde- og roseviner.
En annen gård som er rimelige kjent, er Château Kefraya. Mest på grunn av at det ble kjøpt opp av druserlederen Walid Jumblat på slutten av åttitallet. Men, der de spennende vinene kommer fra, er Chateau Musar.

Chateau Musar.

Vingården ble grunnlagt på 1800 talls slottet Mzar , nær landsbyen Ghazir, av franskmannen Gaston Hochar i 1930. Vingården eier ironisk nok ikke noen egne vinmarker, men får druene fra kontrakterte vinbønder i Bekaadalen. Forskjellen fra de tradisjonelle kooperativene, er at Chateau Musar selv beskjærer og driver markene. I dag får de druer fra ca, 130 hektar vinmark som ligger på rundt 1000 meters høyde.
I dag eies og drives vinhuset av hans sønn Ronald, etter at Serge gikk bort i 2014, sammen med deres sønner Gaston, Marc og Ralph. Serge etablerte den særegne og betagende vinstilen huset er så kjent for mens den yngre vinmakeren Tareq Sakr gjennom de siste 15 årene har bidratt til å forfine den ytterligere. Og det er ikke tvil i min syndige sjel, at på Chateau Musar, produserer de noen av verdens beste viner når den er som best. Eller for å sitere den Israelske profeten Hosea (780-725 f.Kr.) som oppfordret sine tilhengere om å vende tilbake til herren, slik at ”de vil blomstre som vinstokkene, og deres duft vil være som Libanons vin.”

Musar Jeune 2014. Libanon, Bekaadalen. Pris kr. 189,90 Poeng 90/100

Druene er Syrah 20%, Cabernet Sauvignon 20%, Cinsault 60%. Fin rød farge. Nydlige dufter av mørke bær som solbær, litt jord og en anelse tørka frukt. Tro det eller ei. Det er en fantastisk duft. Smaken er et lite eventyr. Frisk og fyldig med mørke bær, perfekt sødme som balanseres av en bra syre. En lang og fin ettersmak. En vin som passer glimrende til både vilt og kos. Løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.