Meinklang, vinen med kua…

Meinklang er mer enn bare et navn. Jeg har tidligere kalt Werner Michlits trollmannen fra Burgenland. Og fortsatt opplever jeg ham sånn.

Navnet Meinklang betyr «min lyd», ”Min” i navnet symboliserer ifølge Michlits, en personlige vinstil,  lyd eller klang og viser til harmoni med naturen. Og harmoni finnes det i alt som Werner Michlits tryller frem. Jeg smakte vinene til Werner Michlits første gangen for endel år siden. Først elsket jeg dem og så ble jeg skeptisk. Rødvinene hans var jo så annerledes fra det jeg ellers smakte. Og så ble jeg ennå mer begeistret. For det harmoniske er jo det som jeg opplever som annerledes.

Familiebedriften.

Familiebedriften Meinklang  er mye mer enn en vingård. Og det på tross av at de kultiverer 70 hektar biodynamisk vinmark ved den lille landsbyen Pamhagen i Burgenland, helt øst i Østerrike. På de totalt 1500 hektar land er det bondegård med over 800 anguskyrne, som står for blant annet all gjødsel på gården. Også dyrkes det korn som blant annet brukes til ølbrygging og epler, mais og solsikker. Alt i fullstendig harmoni med naturens syklus, og alt produsert på biodynamisk vis.

Det er ekteparet Angela og Werner Michlits har ansvar for vinproduksjonen på gården mens Werners foreldre og to brødre tar seg av bondegården.

Da Werners foreldre tok over gården på begynnelsen av 1990-tallet la de om til økologisk jordbruk. Familien Michlits har jobbet naturlig og med blandingsjordbruk, hvor man både dyrker planter og holder husdyr, i flere generasjoner. I dag er vingården både økologisk og biodynamisk sertifisert (Demeter). Siden 2004 har vinene også vært helt veganske.

Tidligere var vinproduksjon som regel kun en del av driften på en gård, og vindruer ble dyrket side om side med andre planter. I dag drives de fleste vingårder derimot som regel monokulturelt. Hvilket innebærer at andre planter og dyr må vike når vinstokker plantes på hele jordbruksarealet. Hos Meinklang tråkker imidlertid fortsatt okser, hester, griser og sauer i vinmarkene. Og mellom radene av vinstokker gror det planter som kløver og vikker, gress og urter, som tiltrekker seg insekter og mikroorganismer. Dette skaper biologisk mangfold, og gjør at hver vinmark får sitt eget lille økosystem.

Kua – et fruktbarhetssymbol

Midtpunktet på gården er utvilsomt de 800 fredelige, godlynte anguskyrne, som gjør det mulig for familien å jobbe 100 prosent bærekraftig. For Meinklang er kua et fruktbarhetssymbol – det er med kyrnes gjødsel de lager den næringsrike komposten de bruker i åkrene og vinmarkene. Det var dermed nesten en selvfølge å ha en ku som fokuspunkt i Meinklang-designet. Og vinene har fått etiketter med ulike farger basert på hva Werner og Angela syntes at representerte vinens karakter på en best mulig måte.

Viltvoksende planter mellom vinrankene sørger for konkurranse om vann og næringsstoffer. Dette stresser vinplantene lett og gjør at de må konsentrere seg om druemodning, noe som fører til at de produserer enda mer aromatiske druer.

Vinene lager seg selv

Meinklang plukker alle druer for hånd, og er alltid selektive med hva som får bli med videre i prosessen. Innhøstingstidspunktet avgjøres av hvordan druene smaker og hvor modne druesteinene er. Ikke av når de teknisk sett er modne. I kjelleren er det Angela som har hovedansvaret. I vinifikasjonen har hun som mål å beskytte vinenes ærlige og unike naturlige særpreg – og det gjør hun ved å la vinene lage seg selv. Med minst mulig innblanding fra hennes side. Vinene fermenteres for eksempel kun med naturlige gjærstammer som finnes naturlig i kjelleren og i vinmarkene. Mosten avkjøles bare hvis det blir varmere enn 21 grader, og da kun ved hjelp av vann. Meinklang bruker ingen form for elektrisitet i selve vinifikasjonsprosessen.

Meinklang er også kjent for sine 900 liter store eggeformede fermenteringstanker laget av sement, men bruker også ståltank og 5500 liter store gamle eikefat til fermentering og modning.

Meinklang Abend 2016 Østerrike, Burgenland, Neusiedlersee. Pris kr. 389,90 Poeng 92/100

Druene er Blaufränkisch 20%, St. Laurent 80%. Flott mørke rød farge. Meget bra duft av røde bær, skogsbær og noe krydder. Rund og meget god på smak. Flott fylde. Samme bær som i duften. Perfekt syre og sødme. Lang, elegant ettersmak. Passer sammen med feit fisk eller lyst kjøtt. Meget bra kjøp!!

Meinklang Mulatschak Roter 2019. Østerrike, Österreichischer Wein. Pris kr. 189,90 Poeng 88/100

Laget på St. Laurent. Lyse rød farge. Fruktig duft av røde bær og noe urter. Frisk fruktig på smak med en fin fylde. Samme bær som i duften. Godt balansert. Fruktig ettersmak. Dette er et glimrende alternativ til rosévin når man nyter sol og sommer. Passer best til kos.

Meinklang Mulatschak  Østerrike, Österreichischer Wein. Pris kr. 189,90 Poeng 89/100

Drua er Gewürztraminer 33%, Welschriesling 33%, Pinot Gris 34%. Disete oransje farge. Lekker fruktig duft. Hint av røde bær og bitte litt krydder. Fyldig og rund på smak. Frisk og fruktig. Samme frukt som i duften. Meget bra balansert. Nydelig ettersmak. Passer best til kos. Meget bra kjøp.

Meinklang Prosa 2020. Østerrike, Österreichischer Wein. Pris kr. 177,- Poeng 88/100

En perlende vin laget på Pinot Noir 85%, Zweigelt 15%. Lys rosa på farge. Bra frisk duft av røde bær. Frisk og fruktig med en bra fylde. Fint hvitt skum. Samme røde bær som i duften. Bra syre. God, frisk og fruktig ettersmak. En vin til kos og nytelse. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.