Familiebedriften Meinklang kultiverer 70 hektar biodynamisk vinmark ved den lille landsbyen Pamhagen i solfylte Burgenland, helt øst i Østerrike.

Meinklang er den vingården i Østerrike som har den mest holistiske tilnærmingen til vinproduksjon og drift av egen gård. I tillegg til vin dyrkes korn, frukt og grønnsaker – og det lages kjøttprodukter fra svin og storfe. Gjødsel fra de 800 anguskyrne på gården fullfører den biodynamiske sirkelen.

Meinklang holder til i den lille landsbyen Pamhagen sør i Seewinkel i regionen Neusiedlersee helt øst i Østerrike, like ved grensen til Ungarn. Gården ligger litt for seg selv i det gresskledde steppelandskapet på østsiden av den UNESCO-fredede innsjøen Neusiedlersee i Burgenland, én mil fra den store sivdekte nasjonalparken. Her er det mer enn 2000 soltimer i året, noe som er ideelt om man vil ha perfekt modne druer, og vinmarkene ligger strødd mellom små innsjøer og vidstrakte åkre.

Jordsmonnet er nokså steinete, og består de fleste steder av en blanding av sand og løss. Lange sommerdager med varm østavind og kjølige netter med vind fra fjellene i vest gir aromatiske druer med perfekt fysiologisk modning. Neusiedlersee og andre mindre innsjøer i området modererer det kontinentale klimaet. Men somrene er likevel svært varme og tørre. Noe som stresser vinplantene lett og dermed gir fyldige viner med intens frukt, høy konsentrasjon og tonnevis av personlighet.

I klang med naturen

“Meinklang” er sammensatt av de to tyske ordene mein og Klang, og navnet spiller på hvordan det unge Michlits-ekteparet lager viner som klinger i harmoni med naturen. Familien ser gården som en helhet, og følger nøye med på alt som skjer i naturen. Alle deler av gårdsdriften er gjensidig avhengige av hverandre, og til sammen utgjør de gårdens økosystem. For eksempel beiter dyrene på markene og gjødsler vinrankene, og i sin tur kommer så deres fôr fra produkter familien selv dyrker på gården.

Den biodynamiske filosofien gir et sunt jordsmonn og dermed sunne planter som er fulle av næringsstoffer. Samtidig sørger det for at avlingene begrenses på naturlig vis og følgelig eliminerer behovet for ”grønn innhøsting”. Dette gir druer med høyere konsentrasjon og kvalitet. Noe som igjen gir energiske og leskende viner som gjenspeiler druenes og regionens særpreg.

Viltvoksende planter mellom vinrankene sørger for konkurranse om vann og næringsstoffer. Dette stresser vinplantene lett og gjør at de må konsentrere seg om druemodning, noe som fører til at de produserer enda mer aromatiske druer.

Vinene lager seg selv

Meinklang plukker alle druer for hånd, og er alltid selektive med hva som får bli med videre i prosessen. Innhøstingstidspunktet avgjøres av hvordan druene smaker og hvor modne druesteinene er. Ikke av når de teknisk sett er modne.

I kjelleren er det Angela som har hovedansvaret. I vinifikasjonen har hun som mål å beskytte vinenes ærlige og unike naturlige særpreg – og det gjør hun ved å la vinene lage seg selv. Med minst mulig innblanding fra hennes side. Vinene fermenteres for eksempel kun med naturlige gjærstammer som finnes naturlig i kjelleren og i vinmarkene. Mosten avkjøles bare hvis det blir varmere enn 21 grader, og da kun ved hjelp av vann. Meinklang bruker ingen form for elektrisitet i selve vinifikasjonsprosessen.

Meinklang er kjent for sine 900 liter store eggeformede fermenteringstanker laget av sement, men bruker også ståltank og 5500 liter store gamle eikefat til fermentering og modning.

Meinklang Mulatschak Roter. Østerrike, Österreichischer W. Pris kr. 210,- Poeng 88/100 Importør: Non Dos As

St. Laurent. Fin, klar lyserød farge. Duft av skogsbær og små hint av krydder. Smaken har en god fylde, frisk med noe bær. Bra balansert syre og sødme. Mild tannin. Meget god, tørr, ettersmak. Passer best til lyst kjøtt. Her er det mye vin for pengene og en vin som seiler opp som en av mine favoritter denne våren. Løp og kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.