Georgia er et av verdens eldste vinland. Som ikke det er nok, så har de også verdens eldste vintradisjoner. Tradisjoner som går ubrutt i tett på 8000 år. Rent faktisk er det i det sydligste Kaukasus som den «moderne» vinproduksjonen oppsto og som spredd seg over hele den antikke verden.

De fleste, om ikke alle, av de andre stedene som har en gammel vintradisjon, mangler den samme kontinuiteten som Georgia. I disse landene stoppet vinproduksjonen i betydelige perioder. I Georgia har de holdt det gående, og selv i dag er mange av vinene laget på omtrent samme måte som har vært laget i tusenvis av år. I keramikkrukker, kjent som Qvevri, og er senket ned i bakken.

Selv årene 1921-1990 som en del av Sovjetunionen ødela ikke tradisjonene for vinproduksjon her, selv om fabrikkprodusenter fra Sovjet-tiden, designet for å pumpe ut de halvsøte viner som det russiske vinmarkedet så elsket, forårsaket en viss skade til tradisjonene med georgisk vin, spesielt på 1960- og 70-tallet. Frem til 2006, sto Russland for 70% av vineksporten fra Georgia, og var derfor det desidert største markedet for vinene deres. Men etter 2006 forbød Russland vinimport fra Georgia og derfor har de søkt seg mot nye markeder i USA, Israel, Korea, Japan og EU.

Det bor rundt regnet cirka 4 millioner mennesker i Georgia og det dyrkes 55.000 hektar vinmark, så det er kanskje ikke så rart at vinkonsumpsjonen er blant verdens høyeste. Cirka 80 liter pr hode pr år. Men det er store mørketall, da det dyrkes veldig mye vin hjemme. Og det er der en av fordelene med qvevri kommer inn. Den krukka er jo senket ned i marken og tar ikke mye plass. En annen fordel er at qvevri holder en jevn temperatur. I dag produserer Georgia hvite og røde viner, samt musserende- og dessertviner. Men hovedvekten er på hvitvin produsert på den lokale drua Rkatsiteli.

I Norge finnes det noe vin fra Georgia. Noen som holder en fantastisk kvalitet.

Gurashvili’s Kisi Qvevri 2017. Georgia, Kakheti. Pris kr. 265,- Poeng 91/100

Drua er den lokale Kisi. Flott gyllen farge. Duft av pærer med hint av blomster og nøtter. Med god fylde, frisk og lever opp til duften med sine pærer. Meget god syre med et snev av sødme. Lang og god ettersmak. En perfekt oransje vin som passer glimrende til pasta eller lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Winiveria Saperavi 2016. Georgia. Pris kr. 195,- Poeng 90/100

Lokal drue, Saperavi. Flott, litt disete rød farge. Meget god duft av mørke bær med hint av krydder og tobakk. Meget god fylde på smak. Frisk og fruktig. Lever opp til duften med sine mørke bær. Godt balansert syre og sødme. Bra tannin. En lang og god ettersmak. Passer fint sammen med en kraftig kjøttgryte. En ekte løp og kjøp vin.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.